Γιατί η Amazon είναι ο «πλουσιότερος φτωχός» στο λιανικό εμπόριο

Γιατί η Amazon είναι ο «πλουσιότερος φτωχός» στο λιανικό εμπόριο
ROZENBURG - Packages on the conveyor belts of the Amazon delivery station. ANP PHIL NIJHUIS netherlands out - belgium out (Photo by PHIL NIJHUIS / ANP MAG / ANP via AFP) Photo: AFP
Τα τελευταία 10 χρόνια, η αποτίμηση των επιχειρήσεων της Amazon ως πολλαπλάσιο του αναμενόμενου EBITDA της έχει μειωθεί δραματικά, ενώ η αντίπαλη Walmart συνεχίζει να ανεβαίνει.

Το Amazon.com τα είχε όλα – αλλά όχι πια. Ο λιανοπωλητής αξίας 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που διευθύνεται από τον Andy Jassy μηνύθηκε την Τρίτη από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) για φερόμενες αθέμιτες πρακτικές. Αλλά η τιμή της μετοχής της υποδηλώνει ότι κάθε ασφυξία στην αγορά χαλαρώνει. Δυστυχώς για την εταιρεία, τόσο οι επενδυτές όσο και οι καταπιστευματοδόχοι μπορεί να έχουν δίκιο.

Η μήνυση επικαλείται διάφορες μονοπωλιακές πρακτικές. Αυτά περιλαμβάνουν τον εξαναγκασμό εμπόρων που θέλουν να συμμετάσχουν στην προσφορά «Prime» της Amazon να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εκπλήρωσης της εταιρείας, να δίνουν προτεραιότητα στα προϊόντα της Amazon έναντι των ανταγωνιστών ή να χρεώνουν αθέμιτες χρεώσεις. Η Amazon, από την πλευρά της, λέει ότι η γενικότερη στάση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου δείχνει ότι ο οργανισμός έχει «απομακρυνθεί ριζικά από την αποστολή του να προστατεύει τους καταναλωτές και τον ανταγωνισμό». Ωστόσο, η επικεφαλής της FTC, Λίνα Καν, παρακολουθεί την εταιρεία εδώ και χρόνια, κάτι που έγινε γνωστό μετά από μια δημοσίευση στο Yale Law Journal το 2017 με τίτλο «Amazon’s Antitrust Paradox», η οποία παρουσίαζε τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου ως ένα εκτεταμένο μονοπώλιο που δεν έχει ελεγχθεί από την παραδοσιακή αντιμονοπωλιακή αστυνόμευση.

Οι επενδυτές όμως έχουν διαφορετική άποψη. Τα τελευταία 10 χρόνια, η αποτίμηση των επιχειρήσεων της Amazon ως πολλαπλάσιο του αναμενόμενου EBITDA της έχει μειωθεί δραματικά, ενώ η αντίπαλη Walmart συνεχίζει να ανεβαίνει. Το 2013, το πολλαπλάσιο της Amazon ήταν σχεδόν 7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο του ανταγωνιστή της με έδρα το Αρκάνσας. Έκτοτε, οι δυο τους σχεδόν συγκλίνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέρος του προβλήματος είναι ότι τα έσοδα της Amazon στο λιανικό εμπόριο εξακολουθεί να μην έχει μετατραπεί σε σταθερό κέρδος. H Khan δήλωσε ότι αυτό δεν έχει σημασία – οι εταιρείες μπορούν ακόμα να συμπεριφέρονται σαν μονοπώλια χρησιμοποιώντας τις βαθιές τσέπες τους για να λειτουργούν με ζημία και τελικά να κλείσουν την αγορά. Αλλά οι Κινέζοι ανταγωνιστές όπως η Shein και η Temu, που έχουν διαφορετικές δομές κόστους, αρχίζουν να καταπατούν την αγορά της Amazon. Εν τω μεταξύ, οι συμφωνίες που είχαν σκοπό να βοηθήσουν την Amazon να δώσει τη μάχη με τη Walmart στο λιανικό εμπόριο, όπως η αγορά του Whole Foods το 2017, δεν έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής καρπούς.

Είναι πιθανό ότι η Khan και η FTC μπορούν να καρφώσουν την Amazon στο δικαστήριο για συμπεριφορές που στο παρελθόν της έδωσαν αποκλειστικό πλεονέκτημα. Είναι επίσης πιθανό, ωστόσο, για όλες τις προσπάθειες της Amazon, απλώς να μην είναι εφικτό να κυριαρχήσει με βιώσιμο τρόπο στο λιανικό εμπόριο. Τουλάχιστον, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν κατάφερε να πείσει τους επενδυτές ότι εδραιώνει την κυριαρχία του, με τους επενδυτές να βλέπουν κάτι που ίσως η Khan έχει χάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: