Κάτι συμβαίνει με τα λογιστικά της Meta: «Πληρωμή» 181 εκατ. δολαρίων λόγω εκκένωσης γραφείων που δεν χρειάζεται…

Κάτι συμβαίνει με τα λογιστικά της Meta: «Πληρωμή» 181 εκατ. δολαρίων λόγω εκκένωσης γραφείων που δεν χρειάζεται…
ANKARA, TURKEY - OCTOBER 28: In this photo illustration logos of Facebook and Meta are displayed on computer and mobile phone screens in Ankara, Turkey on October 28, 2021. Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η Meta πληρώνει το «ιλιγγιώδες» ποσό των 181 εκατ. δολ. για να δώσει γραφεία που δεν μπορεί να γεμίσει

Βαρύ οικονομικό πλήγμα δέχτηκε από ό,τι φαίνεται η Meta, στη μάχη της επιστροφής στο γραφείο, δεδομένου ότι για μια από τις βασικές της τοποθεσίες χρειάστηκε να καταβάλει εννεαψήφιο ποσό.

Η μητρική εταιρεία του Facebook έληξε μίσθωση σε  τοποθεσία στο κέντρο του Λονδίνου 18 χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο, ειδοποιώντας τους ιδιοκτήτες της British Land ότι θα εκκενώσει το οκταώροφο κτίριο στην πλατεία Τρίτωνος 1.

Ωστόσο, η παράδοση του χώρου έχει κόστος: 149 εκατομμύρια λίρες (181 εκατομμύρια δολάρια) — το ισοδύναμο ενοικίων επτά ετών.

Η Meta, όπως και πολλά άλλα ονόματα του Big Tech, πιέζει το προσωπικό να είναι τρεις ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο. Όσοι δεν συμμορφώνονται ενδέχεται να διακινδυνεύσουν είτε να απολυθούν είτε να δουν το ζήτημα να αναφέρεται στις αξιολογήσεις απόδοσης.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του Instagram κλείνει μία από τις τέσσερις μεγάλες τοποθεσίες του στο Λονδίνο θα μπορούσε να υποδηλώνει πως πλέον, αφού δεν υπάρχει πενθήμερο, μάλλον δεν χρειάζεται τόσος χώρος. Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι η Meta δεν έχει τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων που είχε κάποτε για να γεμίσει τα γραφεία.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία προέβη σε πάρτι προσλήψεων, αλλά καθώς η διαδικτυακή δραστηριότητα άρχισε να επιβραδύνεται και η COVID εξαφανίστηκε, ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg ανακοίνωσε μαζικές απολύσεις.

Τον Μάρτιο, ο ιδρυτής του Facebook απολύσεις 10.000 εργαζομένων σε ολόκληρη την επιχείρηση, μετά από προηγούμενη ανακοίνωση τον Νοέμβριο ότι 11.000 θέσεις εργασίας θα καταργηθούν.

Ωστόσο, για τους υπαλλήλους που παραμένουν όρθιοι στην εταιρεία, η οποία κατέχει επίσης το WhatsApp, υπάρχουν, ευτυχώς, άλλες τοποθεσίες στο Λονδίνο όπου μπορούν να εξασφαλίσουν ένα γραφείο.

Η Meta βρίσκεται σε τρεις ακόμα πόλεις στην αγγλική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου της 400.000 τετραγωνικών ποδιών στο King’s Cross που άνοιξε στις αρχές του περασμένου έτους. Αυτό εκτείνεται σε δύο συνδεδεμένα κτίρια, διαθέτει κήπο 4.000 τετραγωνικών ποδιών στον τελευταίο όροφο και είναι ένα από τα χαμηλότερα ενσωματωμένα κτίρια άνθρακα στην ανάπτυξη. Η επιχείρηση ενοικίασε επίσης πρόσφατα όλους τους ορόφους στο κτίριο γραφείων της στην Brock Street, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Euston. 

Πάντως, το πάρτι δαπανών της Meta —ιδιαίτερα για να τελειώσει με το ακίνητο στην πλατεία Τρίτωνα— έχει εκπλήξει τους αναλυτές. «Είναι ένα εκπληκτικό χρηματικό ποσό», δήλωσε στους Financial Times ο Matthew Saperia, αναλυτής στο Peel Hunt. «Στα 20 μου χρόνια, δεν μπορώ να σκεφτώ έναν ενοικιαστή να πληρώνει [τόσα] για να δώσει πίσω χώρο που δεν καταλαμβάνει». 

Πηγή: Fortune