«Καμπανάκι» Bundesbank για ύφεση στη γερμανική οικονομία για πρώτη φορά στην εξαετία

«Καμπανάκι» Bundesbank για ύφεση στη γερμανική οικονομία για πρώτη φορά στην εξαετία
Photo: pixabay.com
Ο εμπορικός πόλεμος, η αβεβαιότητα του Brexit και η αναταραχή στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας συνεχίστηκαν το τρίτο τρίμηνο.

H κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προειδοποιεί ότι η οικονομία της ίσως έχει συρρικνωθεί για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, κάτι που θα σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει μπει στην πρώτη ύφεση των τελευταίων έξι ετών.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Bundesbank σημειώνει, ωστόσο, στη μηνιαία έκθεσή της: «Η ύφεση υπό την έννοια σαφούς, ευρείας και σταθερής μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας με ανεκμετάλλευτες παραγωγικές δυνατότητες δεν είναι ακόμη εμφανής».

Η γερμανική οικονομία υποχώρησε κατά 0,1% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο και η κατάσταση έχει δείξει λίγα σημάδια βελτίωσης από τότε, καθώς ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος, η αβεβαιότητα του Brexit και η αναταραχή στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

Ο τεχνικός ορισμός της ύφεσης είναι όταν υπάρχουν δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Η Bundesbank ανακοίνωσε ότι ο κλάδος της μεταποίησης «συνέχισε να αποδυναμώνεται» το τρίτο τρίμηνο, ενώ περισσότεροι τομείς που επικεντρώνονται στην εγχώρια αγορά «συνέχισαν να τονώνουν την ανάπτυξη». Προσθέτει: «Λόγω της συνεχιζόμενης καλής κατάστασης στην αγορά εργασίας, οι προοπτικές εισοδήματος για τους καταναλωτές εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές».

Η παραγωγή αυτοκινήτων ήταν «σημαντικά μειωμένη» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπως είπε, προσθέτοντας ότι τα πιο αυστηρά πρότυπα εκπομπών ρύπων από τον Σεπτέμβριο ίσως έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση.

Η παραγωγή ενδιάμεσων και καταναλωτικών αγαθών «υποχώρησε απότομα», η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών ήταν στάσιμη, ενώ η παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού κινήθηκε ανοδικά.