«Καμπανάκι» Goldman Sachs: Δεν αποκλείει παγκόσμια οικονομική κατάρρευση σε 6-8 εβδομάδες

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλη τηλεφωνική έρευνα σε 1.500 επενδυτικές εταιρείες πραγματοποίησε η Goldman Sachs Investee, σύμφωνα με την οποία οι προβλέψεις των εταιρειών είναι απαισιόδοξες, αναφορικά με τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το υλικό που συγκέντρωσε η επενδυτική τράπεζα, τις επόμενες 6-8 εβδομάδες δεν αποκλείεται να δούμε μία παγκόσμια κατάρρευση της υγείας και μια οικονομική κατάρρευση. Εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα είναι ο χαμηλότερος εδώ και 30 χρόνια και θα υποχωρήσει κάτω από το 2%. Παράλληλα, εκτιμάται ότι ο δείκτης S&P 500 θα μειωθεί από 15% έως 20%. Οι χρηματαγορές θα καταρρεύσουν και στο καλό σενάριο θα αρχίσουν να ανακάμπτουν το δεύτερο μισό του 2020.

Λόγω της τρέχουσας δεινής κατάστασης, 50% των Αμερικανών (περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι) και 70% των Γερμανών (58 εκατομμύρια άνθρωποι) θα πληγούν. Απ’ αυτούς που θα πληγούν, το 80% θα είναι σε πρώιμο στάδιο, το 15% σε μεσαίο στάδιο και το 5% σε κρίσιμο στάδιο. Επίσης, εκτιμάται ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους, με δεδομένα τα ποσοστά θνησιμότητας, που κυμαίνονται στο 2% κατά μέσο όρο.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα, όπως και οι ΗΠΑ. Και οι δύο πλευρές πρέπει να ελέγξουν αποτελεσματικά την πανδημία (όπως άλλες Ασιατικές χώρες, όπως η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη) για να διασφαλίσουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν θα καταρρεύσει περισσότερο. Ωστόσο, δεν φαίνεται ότι έχουν εξοπλιστεί σωστά.

Μεγάλο αντίκτυπο θα έχει ο κορωνοϊός και στην οικονομία της Κίνας, σε εισαγωγές και εξαγωγές, καθώς και στις πρώτες ύλες και την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί η κατάσταση είναι η διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων ενώ για ένα μικρό διάστημα μπορεί να υπάρξει υποτροπή.

Σχετικά άρθρα