«Καμπανάκι» Goldman Sachs: Δεν αποκλείει παγκόσμια οικονομική κατάρρευση σε 6-8 εβδομάδες

«Καμπανάκι» Goldman Sachs: Δεν αποκλείει παγκόσμια οικονομική κατάρρευση σε 6-8 εβδομάδες
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλη τηλεφωνική έρευνα σε 1.500 επενδυτικές εταιρείες πραγματοποίησε η Goldman Sachs Investee, σύμφωνα με την οποία οι προβλέψεις των εταιρειών είναι απαισιόδοξες, αναφορικά με τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το υλικό που συγκέντρωσε η επενδυτική τράπεζα, τις επόμενες 6-8 εβδομάδες δεν αποκλείεται να δούμε μία παγκόσμια κατάρρευση της υγείας και μια οικονομική κατάρρευση. Εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα είναι ο χαμηλότερος εδώ και 30 χρόνια και θα υποχωρήσει κάτω από το 2%. Παράλληλα, εκτιμάται ότι ο δείκτης S&P 500 θα μειωθεί από 15% έως 20%. Οι χρηματαγορές θα καταρρεύσουν και στο καλό σενάριο θα αρχίσουν να ανακάμπτουν το δεύτερο μισό του 2020.

Λόγω της τρέχουσας δεινής κατάστασης, 50% των Αμερικανών (περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι) και 70% των Γερμανών (58 εκατομμύρια άνθρωποι) θα πληγούν. Απ’ αυτούς που θα πληγούν, το 80% θα είναι σε πρώιμο στάδιο, το 15% σε μεσαίο στάδιο και το 5% σε κρίσιμο στάδιο. Επίσης, εκτιμάται ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους, με δεδομένα τα ποσοστά θνησιμότητας, που κυμαίνονται στο 2% κατά μέσο όρο.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα, όπως και οι ΗΠΑ. Και οι δύο πλευρές πρέπει να ελέγξουν αποτελεσματικά την πανδημία (όπως άλλες Ασιατικές χώρες, όπως η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη) για να διασφαλίσουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν θα καταρρεύσει περισσότερο. Ωστόσο, δεν φαίνεται ότι έχουν εξοπλιστεί σωστά.

Μεγάλο αντίκτυπο θα έχει ο κορωνοϊός και στην οικονομία της Κίνας, σε εισαγωγές και εξαγωγές, καθώς και στις πρώτες ύλες και την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί η κατάσταση είναι η διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων ενώ για ένα μικρό διάστημα μπορεί να υπάρξει υποτροπή.