«Καμπανάκι» του επιτρόπου ενέργειας της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο

«Καμπανάκι» του επιτρόπου ενέργειας της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο

Το χάσμα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για το φυσικό αέριο ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο τον χειμώνα, εάν δεν γεμίσει τώρα τις αποθήκες της.

«Η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο τον χειμώνα, εάν δεν επιλυθεί η διένεξη ανάμεσα στη Ρωσία και την χώρα διέλευσης Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά, εάν δεν γεμίσουν οι αποθήκες τώρα, μπορεί όλοι να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα τον χειμώνα», προειδοποίησε.

Καλώντας τη ρωσική πλευρά να επανεξετάσει την συμβιβαστική προσφορά της προς την Ουκρανία, ίσως με κάποιες μικρές προσαρμογές, ο Γκίντερ Έτινγκερ πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει τη διοργάνωση νέων συνομιλιών για την επίλυση της διένεξης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο για το φυσικό αέριο.

«Προβλέπονται νέες προσκλήσεις για τριμερείς συνομιλίες εντός του Ιουνίου», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Αναφερόμενος στο αγωγό South Stream, ο οποίος κατασκευάζεται από την Gazprom για την απευθείας αποστολή φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, θέμα το οποίο δυσχέρανε τις τριμερείς συνομιλίες, ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε σήμερα στη Βιέννη ότι είναι ένα σχέδιο που θα μπορούσε να αποδεχθεί.

Ο Έτινγκερ έχει δηλώσει ότι το σχέδιο παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στις 09.00 ώρα Ελλάδος, με την εκπνοή της προθεσμίας που είχε θέσει η Μόσχα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι περνά σε σύστημα προπληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανόν να διακόψει τις αποστολές προς το Κίεβο, αφού δεν έχει λάβει πληρωμή για τις παραδόσεις του Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη:

Έτοιμη να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου η Ρωσία

Το προσβλητικό σχόλιο του Ουκρανού υπουργού για τον Πούτιν

Λοράν Φαμπιούς: Κάλεσε τη Μόσχα να επιβάλει κατάπαυση πυρός

Λήψη μέτρων για να βοηθήσει την Ουκρανία ετοιμάζει το ΝΑΤΟ

Συμβιβασμό με την Ουκρανία εξετάζουν στη Gazprom