Κάμψη του πληθωρισμού στην Ελλάδα, 3% τον Νοέμβριο – Αύξηση 9,9% στο ελαιόλαδο σε ένα μήνα

Κάμψη του πληθωρισμού στην Ελλάδα, 3% τον Νοέμβριο – Αύξηση 9,9% στο ελαιόλαδο σε ένα μήνα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση για τον Νοέμβριο σημειώθηκε στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, που κατέγραψε άνοδο 9%.

Κάμψη κατάγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ, με τις τιμές των τροφίμων να εμφανίζουν για μια ακόμα φορά τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο.

Ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3% έναντι 3,4% τον Οκτώβριο, σε μια μέτρηση παρόμοια με αυτή που είχε ανακοινώσει προ ημερών και η Eurostat.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Γενικός Δείκτης Τιμών καταναλωτή Κ κατά τον μήνα Νοέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2023 παρουσίασε μείωση 0,4%, έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2022 – Νοεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2021 – Νοεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 3,8%, έναντι αύξησης 9,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2021 – Νοεμβρίου 2022 με το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2020 – Νοεμβρίου 2021.

Στα τρόφιμα η μεγαλύτερη ακρίβεια

Ανά κλάδους της οικονομίας και σε μηνιαίο επίπεδο η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση για τον Νοέμβριο σημειώθηκε στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, που κατέγραψε άνοδο 9%

Ένδυση και υπόδηση είδαν άνοδο 6,4% και η ομάδα της Υγείας κατέγραψε αύξηση 5,5%.

Αντίθετα, πτώση 3,2% κατέγραψαν οι επικοινωνίες και πτώση 2,7% οι μεταφορές.

Στις επιμέρους κατηγορίες, οι τιμές του ελαιόλαδου κατέγραψαν ετήσια άνοδο 9,9% και οι τιμές των κατεψυγμένων λαχανικών είδαν αύξηση 5%.

Αύξηση 31,4% σε έλαια και λίπη

Σε ετήσιο επίπεδο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν σε:

  • Έλαια και λίπη (+31,4%)
  • Μεταλλικό νερό-αναψυχτικά-χυμοί φρούτων (+13,3%)
  • Φρούτα (+12%)

Οι μεγαλύτερες ετήσιες πτώσεις σημειώθηκαν σε:

  • Φυσικό αέριο (-53,2%)
  • Καύσιμα και λιπαντικά (-9,3%)
  • Εξοπλισμός επεξεργασίας ήχου και εικόνας (-5%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: