Αισιοδοξία στην ΕΕ για συμφωνία στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο

Αισιοδοξία στην ΕΕ για συμφωνία στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο
Η Γαλλία και η Γερμανία εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το πώς θα διατηρηθούν οι επενδύσεις όταν το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερβαίνει τα όρια της ΕΕ.

Αισιοδοξία για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το πλαίσιο των δημοσιονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος την Παρασκευή στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε «κάναμε μεγάλη πρόοδο, αλλά η αποστολή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία».

Το Reuters σημειώνει ότι η Γαλλία και η Γερμανία εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το πώς θα διατηρηθούν οι επενδύσεις όταν το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερβαίνει τα όρια της ΕΕ, και άλλες χώρες, που βρίσκονται περίπου σε δύο στρατόπεδα πίσω από το Παρίσι και το Βερολίνο, διαφωνούν για θέματα όπως ο ελάχιστος ρυθμός της ετήσιας μείωσης του χρέους.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, είπε «έχουμε σημειώσει ουσιαστική πρόοδο. Θα πρέπει να είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους».

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν προετοιμαστεί για μια «μακρά νύχτα» και ολοκλήρωσαν τη συζήτηση γύρω στις 3 π.μ. στις Βρυξέλλες μετά από περίπου οκτώ ώρες διαπραγματεύσεων, μετέδωσε το Bloomberg.

«Δουλέψαμε πολύ σκληρά – ήταν μια μακρά και παραγωγική νύχτα» ανέφερε η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ, Νάντια Καλβινιό. «Πετύχαμε σημαντική πρόοδο και είμαστε σχεδόν έτοιμοι».

Με ορισμένα τεχνικά, νομικά και πολιτικά ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά, θα γίνει πρόσθετη δουλειά τις επόμενες ημέρες και ενδέχεται να συγκληθεί νέα συνάντηση των επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ την εβδομάδα της 18ης Δεκεμβρίου, συμπλήρωσε η Καλβινιό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος του έτους.

Αυτό θα γίνει αφού οι ηγέτες της ΕΕ συναντηθούν για σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να πιέσουν για μια συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: