Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Νοέμβριο

Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Νοέμβριο
Close up of isolated one Euro coin the main currency of the European Union, money stacked on euro coins in the background on a reflecting surface. Euro coins are portraying the value and a map of Europe, but each country in the eurozone has its own design on the obverse. The currency is managed by the European Central Bank (ECB) of EU. Amsterdam, The Netherlands on December 2, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Σημάδι για το ότι δύσκολα θα υπάρξουν νέες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σημαντική αποκλιμάκωση παρουσιάζει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Νοέμβριο, πλησιάζοντας τα επίπεδα που θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε ένα σημάδι για το ότι δύσκολα θα υπάρξουν νέες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 2,4% έναντι 2,9% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,7%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,5% έναντι +0,1% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο -0,2%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,6% έναντι 4,2% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,9%.

Σύμφωνα με την Eurostat, ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3% έναντι 3,8% τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται πως τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Νοέμβριο θα ανακοινωθούν στις 19 Δεκεμβρίου από την Eurostat.

Συνεχίζονται οι αυξήσεις στα τρόφιμα

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό αυξήθηκαν σε ετήσιο επίπεδο 6,9% (έναντι αύξησης 7,4% τον Οκτώβριο).

Οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών αυξήθηκαν 4% (έναντι αύξησης 4,6% τον Οκτώβριο) και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν 2,9% (έναντι 3,5% τον Οκτώβριο).

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση κατέγραψαν οι τιμές της ενέργειας (-11,5% έναντι -11,2% τον Οκτώβριο).

Τα στοιχεία έρχονται εν μέσω των προσδοκιών στις αγορές για το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προβεί σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της, μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις που ξεκινήσαν το καλοκαίρι του 2022 και «πάγωσαν» -μέχρι στιγμής- το φθινόπωρο του 2023.

Η ΕΚΤ προσπαθεί να μειώσει τον γενικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 2%, στόχο για τη σταθερότητα των τιμών στην οικονομία.

Ποσοστό της ανεργίας

Εξάλλου, η Eurostat ανακοίνωσε πως το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 6,5% για τον Οκτώβριο, αμετάβλητο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Υπολογίζεται πως 11,13 εκατ. άτομα στην Ευρωζώνη ήταν άνεργοι τον προηγούμενο μήνα.

Το ποσοστό της ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ευρωζώνη παρουσίασε μικρή μηνιαία άνοδο, φτάνοντας το 14,9% έναντι 14,6% τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: