Κανένα ίχνος από το χαμένο Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών

Κανένα ίχνος από το χαμένο Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών

Διευρύνεται η ζώνη ερευνών, οι δύο ύποπτοι επιβάτες δεν είχαν ασιατικά χαρακτηριστικά.

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του Boeing 777 που χάθηκε από τα ραντάρ τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, μεταφέροντας 239 επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

Οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα επεκτείνουν τη ζώνη ερευνών, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί απολύτως τίποτα που να εξηγεί το πού και γιατί εξαφανίστηκε το αεροσκάφος. Όπως είπε ο Αζαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν, ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας, η ακτίνα των ερευνών θα διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 100 ναυτικά μίλια από το όρος Ιγκάρι της Μαλαισίας, όπου θεάθηκε για τελευταία φορά το Boeing.

«Οι προσπάθειές μας για τον εντοπισμό του αεροπλάνου θα ενταθούν», είπε, προσθέτοντας ότι η μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που είχε βρεθεί την Κυριακή στη θαλάσσια περιοχή της Πολιτείας Κελαντάν, σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από τα ανατολικά παράλια της Μαλαισίας, διαπιστώθηκε ότι δεν προήλθε από το Boeing. «Τα καύσιμα αυτά δεν χρησιμοποιούνται από αεροπλάνα αλλά από πλοία», διευκρίνισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του λιμενικού σώματος Φαρίντα Σουίμπ.

Διαβάστε ακόμη: Απαντήσεις ζητούν οι συγγενείς των αγνοουμένων του αεροσκάφους

Νωρίτερα, Βιετναμέζοι αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει ότι ένα αντικείμενο που βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα και από αέρος έμοιαζε με σωστική λέμβο, δεν έχει επίσης καμία σχέση με το χαμένο αεροσκάφος. Ένα πολεμικό πλοίο του Βιετνάμ που έφτασε στο σημείο διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ένα τύμπανο περιτύλιξης καλωδίου, καλυμμένο από πράσινα φύκια, που κατά τα φαινόμενα έπλεε στη θάλασσα για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει εκεί ούτε ένα ύποπτο αντικείμενο», είπε ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Βιετνάμ, Βο Βο Τουάν, αν και παραδέχτηκε ότι «είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι 100%» λόγω των πολλών σκουπιδιών που υπάρχουν στη θάλασσα.

Το Boeing 777-200 απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ λίγο πριν από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Χάθηκε από τα ραντάρ μετά από μία ώρα και πιστεύεται ότι πιθανότατα συνετρίβη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Διαβάστε ακόμη: Κορυφώνεται η αγωνία για το «εξαφανισμένο» αεροσκάφος

Ο Αζαρουντίν είπε ότι οι δύο ύποπτοι επιβάτες που χρησιμοποίησαν κλεμμένα διαβατήρια για να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος δεν έχουν ασιατικά χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας τον υπουργό Εσωτερικών της Μαλαισίας Ζαχίντ Χαμίντι. «Είδαμε και ξαναείδαμε το βίντεο και τις φωτογραφίες. Έχει επιβεβαιωθεί πλέον ότι δεν έχουν ασιατικά χαρακτηριστικά», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Αζαρουντίν οι αρχές της Μαλαισίας ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα για να δώσουν απαντήσεις στο μυστήριο. Δεν έχουν αποκλείσει ούτε την πιθανότητα να εκδηλώθηκε αεροπειρατεία στο αεροπλάνο, μετά τη δήλωση που έκανε την Κυριακή ένας αξιωματούχος ότι το Boeing έκανε στροφή 180 μοιρών προτού να εξαφανιστεί.

Εκτός από τους δύο ύποπτους επιβάτες, άλλοι πέντε που είχαν εισιτήρια δεν επιβιβάστηκαν ποτέ σ’ αυτό, όμως όλες οι αποσκευές τους απομακρύνθηκαν πριν από την απογείωση.

Διαβάστε ακόμη: Πώς η χαμένη πτήση της Μαλαισίας κατέληξε στο… eBay

Στη θαλάσσια περιοχή όπου εκτιμάται ότι μπορεί να συνετρίβη το Boeing πραγματοποιούν έρευνες περισσότερα από 30 αεροπλάνα και 40 πλοία της Μαλαισίας. Το Βιετνάμ έχει επίσης στείλει πλοία και εναέρια μέσα να ερευνήσουν στα δικά του χωρικά ύδατα ενώ με δύο αεροσκάφη συμμετέχει και η Αυστραλία στις έρευνες.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης στείλει μια ομάδα ειδικών στην Κουάλα Λουμπούρ -μεταξύ των οποίων είναι και ειδικοί των υπουργείων Μεταφορών και Δημόσιας Ασφάλειας- για να βοηθήσουν στις έρευνες, καθώς οι 154 από τους επιβάτες του αεροπλάνου ήταν Κινέζοι. Οι ΗΠΑ, που είχαν τρεις υπηκόους τους μεταξύ των επιβατών, έστειλαν στη Μαλαισία πράκτορες του FBI υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ