Κάνει πίσω ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ: Δεν επιδιώκουμε εμπορικούς πολέμους

Κάνει πίσω ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ: Δεν επιδιώκουμε εμπορικούς πολέμους
epa06472979 Christine Lagarde, Managing Director, International Monetary Fund IMF (L), and Steven Mnuchin, Secretary of the Treasury of the United States, talk during a panel session during the 48th Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 25 January 2018. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos, January 23 to 26. EPA/LAURENT GILLIERON

Μετά τη χθεσινή του παρέμβαση για το πόσο κάνει καλό στις ΗΠΑ ένα ανίσχυρο δολάριο, ο Στίβεν Μνούτσιν δίνει απαντήσεις από το Νταβός της Ελβετίας.

Μια ημέρα μετά τα σχόλιά του υπέρ ενός αδύναμου αμερικανικού νομίσματος, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Τραμπ δεν επιδιώκει εμπορικούς πολέμους αλλά ότι θα υπεραμυνθεί των οικονομικών της συμφερόντων.

Σε συνέντευξη τύπου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Μνούτσιν υποβάθμισε τα χθεσινά του σχόλια ότι ένα πιο αδύναμο δολάριο είναι «καλό για εμάς καθώς σχετίζεται με το εμπόριο και τις ευκαιρίες», λέγοντας ότι ήταν «ισορροπημένα και συνεπή».

Τα σχόλια θεωρήθηκαν από τις αγορές ως μετακίνηση από την παραδοσιακή αμερικανική συναλλαγματική πολιτική και μια ένδειξη ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει την επίθεσή του στην Κίνα και άλλους μεγάλους εμπορικούς εταίρους στο πλαίσιο της ατζέντας «Πρώτα η Αμερική».

«Θεώρησα ότι το σχόλιό μου για το δολάριο χθες ήταν στην πραγματικότητα αρκετά σαφές», δήλωσε ο Μνούτσιν σε δημοσιογράφους. «Θεώρησα ότι ήταν στην πραγματικότητα ισορροπημένο και συνεπές με αυτό που έχω ήδη πει, το οποίο είναι ότι δεν ανησυχούμε με το πού βρίσκεται το δολάριο βραχυπρόθεσμα».

Διαβάστε ακόμη: Εξηγήσεις από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών για το δολάριο ζητά η Λαγκάρντ

Ο Μνούτσιν δήλωσε ότι υπάρχουν «πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για το πού βρίσκεται το δολάριο βραχυπρόθεσμα» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν έναν θεμιτό οικονομικό ανταγωνισμό.

«Θέλουμε ελεύθερο, θεμιτό και αμοιβαίο εμπόριο. Άρα, νομίζω ότι είναι πολύ σαφές. Δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε εμπορικούς πολέμους. Από την άλλη πλευρά, θέλουμε να υπεραμυνθούμε των αμερικανικών συμφερόντων».

Μετά τα χθεσινά σχόλια του Μνούτσιν, ο υπουργός Εμπορίου Γούιλμπουρ Ρος αρνήθηκε ότι ο συνάδελφός του μιλούσε υπέρ ενός πιο αδύναμου δολαρίου, αλλά όταν ρωτήθηκε για τον κίνδυνο εμπορικών πολέμων, δήλωσε στο CNBC: «Ο εμπορικός πόλεμος υπάρχει εδώ και κάποιο καιρό, η διαφορά είναι ότι τα αμερικανικά στρατεύματα τώρα έρχονται στην πρώτη γραμμή».

Μιλώντας σήμερα το πρωί στη συνέντευξη τύπου, ο Ρος δήλωσε: «Ο κόσμος χρησιμοποιεί επιθετικές πρακτικές σε βάρος μας και δεν υποχωρούμε μπροστά σε αυτό».

Τα σχόλια έρχονται μία ημέρα αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες, χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, προειδοποίησαν κατά της αύξησης του εθνικισμού και του προστατευτισμού.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουα Τσουνγίν δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο σήμερα ότι οι ηγέτες της χώρας είναι ταγμένοι σε μια ανοικτή οικονομία.

«Πιστεύω ότι όλοι έχουν ήδη σημειώσει ότι στα τέλη της περασμένης χρονιάς η Κίνα έκανε πραγματικά βήματα για να χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό τη χρηματοπιστωτική της βιομηχανία, την πρόσβαση στην αγορά και άλλα», δήλωσε.

Ο Τραμπ, που προσγειώθηκε στη Ζυρίχη σήμερα το πρωί με τελικό προορισμό το Νταβός, αναμένεται να προωθήσει τις πολιτικές του «Πρώτα η Αμερική» σε ομιλία του στο Φόρουμ αύριο.

Ο Μνούτσιν δήλωσε ότι συνάντησε τον οικονομικό σύμβουλο του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και είχε ένα «πολύ καλό και ανοικτό διάλογο», μιλώντας για τις κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα και το εμπόριο.

«Εργαζόμαστε από κοινού στο θέμα του εμπορικού ελλείμματος με την αμοιβαία επιθυμία να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα. Μιλήσαμε για κάποιες πολύ συγκεκριμένες ιδέες που έχουμε και οι δυο για αυτό».

Διαβάστε ακόμη: Γιατί η μεγάλη ανάκαμψη του ευρώ ίσως αλλάξει τους ενδοιασμούς της ΕΚΤ για τα ομόλογα