Κανονικά η Σύνοδος Κορυφής για το Brexit – Τα «βρήκαν» Σαντσεθ-Τουσκ για το Γιβραλτάρ

Κανονικά η Σύνοδος Κορυφής για το Brexit – Τα «βρήκαν» Σαντσεθ-Τουσκ για το Γιβραλτάρ
epa06376221 British and European flags in front the European Commission headquarters during a meeting of British Prime Minister Theresa May and President Jean-Claude Juncker on Brexit Negotiations in Brussels, Belgium, 08 December 2017. Reports state that Theresa May is in Brussels after talks on the issue of the Irish border where she will meet with European Commission President Jean-Claude Juncker and EU negotiator Michel Barnier. EPA/OLIVIER HOSLET

Σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο πρόεδρος της Ισπανίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα του Γιβραλτάρ.

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί αύριο η Σύνοδος Κορυφής για το Brexit, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για το θέμα του Γιβραλτάρ.

Οι δυο άνδρες είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, καθώς την Παρασκευή ο Σάντσεθ είχε απειλήσει να μποϋκοτάρει τη Σύνοδο Κορυφής αν οι σημερινές διαπραγματεύσεις δεν απέφεραν εγγυήσεις πως η Μαδρίτη θα έχει ισχυρό λόγο στο πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία για το Brexit στην περίπτωση του Γιβραλτάρ.

«Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ και του ισπανού πρωθυπουργού κ. Σάντσες πριν λίγα λεπτά, βρισκόμαστε πιο κοντά στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του κ. Τουσκ.

Διπλωματική πηγή δήλωσε στο Reuters πως η Ισπανία κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ για το Γιβραλτάρ, λέγοντας πως υπήρξαν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με την Ισπανία και τη Βρετανία. «Σε τηλεφωνική επικοινωνία μόλις τώρα ο Τουσκ και ο Σάντσεθ κατέληξαν σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ», είπε η πηγή, συμπληρώνοντας πως «η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί».

Νωρίτερα, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει τις 10 ψήφους του στη βουλή για να στηρίξει την υπόθεση του Γιβραλτάρ εάν χρεισατεί.

Η ΕΕ προσπαθούσε να μεσολαβήσει για να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλέιου για το μέλλον του βρετανικού θύλακα και να αποτρέψει το ισπανικό βέτο στη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Το Γιβραλτάρ είναι Βρετανικό και θα χρησιμοποιήσουμε τις φωνές και τις ψήφους μας στη βουλή για να σταθούμε με το Βρετανικό Γιβραλτάρ», δήλωσε από το Μπέλφαστ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νάιτζελ Ντοντς.

Το Λονδίνο θα συζητήσει το μέλλον του Γιβραλτάρ, απευθείας με την Μαδρίτη

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε σε σημερινή δήλωσή της ότι θα συζητήσει το μέλλον του Γιβραλτάρ απευθείας με την Ισπανία, στο πλαίσιο των διασφαλίσεων που δόθηκαν στην Μαδρίτη, προκειμένου να είναι θετική για την συμφωνία της ΕΕ για το Brexit.

“Για τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης, με δεδομένες κάποιες καταστάσεις που είναι ειδικές για το Γιβραλτάρ, έχουμε συνομιλίες με την Ισπανία, στις οποίες συμμετείχε άμεσα και η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ. Οι συνομιλίες αυτές, ήταν εποικοδομητικές και προσβλέπουμε στην υιοθέτηση της παρόμοιας προσέγγισης για την μελλοντική μας σχέση,” δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Ντόναλντ Τουσκ θα συστήσει την έγκριση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ της ΕΕ-Βρετανιας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συστήσει την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit, την οποία η ΕΕ διαπραγματεύτηκε με την Βρετανία.

“Θα συστήσω αύριο, την έγκριση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Κανένας δεν έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος. Αλλά, τουλάχιστον σε αυτήν την δύσκολη ώρα, η ΕΕ των 27 πέρασε το τεστ της ενότητας και της αλληλεγγύης,” είπε ο ίδιος.