Κάνουν πίσω: Αποσύρεται η εισήγηση «βόμβα» να σπάσουν ομόλογα για να πληρωθούν συντάξεις

Κάνουν πίσω: Αποσύρεται η εισήγηση «βόμβα» να σπάσουν ομόλογα για να πληρωθούν συντάξεις

Μετά τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αποσύρεται η πρόταση του ΕΤΕΑ.

Δεν θα προχωρήσει τελικά η πρόταση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) για ρευστοποίηση ομολόγων αξίας 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου. Η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του διοικητή του ΕΤΕΑ, Θανάση Καποτά.

Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του δεσμεύεται για την άμεση αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος του ΕΤΕΑ και την ομαλή καταβολή των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», που αποκάλυψε την υπόθεση, το Ταμείο διαθέτει ρευστότητα 160 εκατ. ευρώ τη στιγμή που οι συντάξεις που θα πρέπει να καταβάλει ανέρχονται σε 260 εκατ. Η τρέχουσα τιμή στην οποία θα γινόταν η ρευστοποίηση είναι 22 ευρώ, ενώ η τιμή κτήσης των τίτλων ήταν 29 ευρώ. Δηλαδή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «σπάσιμο» των ομολόγων θα επιφέρει ζημιά της τάξης του 25%.

Στην πράξη, από τίτλους ονομαστικής αξίας 125 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να εισπραχθούν μόνο 100 εκατ., γιατί η ρευστοποίηση θα γίνει με τιμή μικρότερη από την τιμή κτίσης. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι όταν δόθηκαν τα νέα ομόλογα στα Ταμεία- μετά από το PSI- αντιστοιχούσαν στο 53% των παλιών ομολόγων, τότε η πραγματική ζημία φτάνει στο 72%, με τα «κουρεμένα» ομόλογα να «ξανακουρεύονται» με τη ρευστοποίηση σε τιμή χαμηλότερη.

Στην προειδοποίηση πως αν δεν εξευρεθούν άλλοι πόροι για την κάλυψη των συντάξεων το σπάσιμο των ομολόγων αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων προχώρησε ο Αλέξης Μητρόπουλος.

«Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν μειώνει συντάξεις αλλά διαπιστώνει το πρόβλημα. Κι αν δεν εξαλειφθούν οι αιτίες που παράγεται το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το θέμα που έχει ανακύψει με την πρόθεση του ΕΤΕΑ να ρευστοποιήσει ομόλογο για να βρει 100 εκατομμύρια που λείπουν για να πληρωθούν συντάξεις.

«Δεν προέκυψαν τα ελλείμματα από την ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος στο τετράμηνο αλλά επειδή καταργήθηκαν οι κοινωνικοί πόροι επειδή μειώθηκαν μισθοί,ασφαλιστικές εισφορές και ανεργίας. Επειδή και πολλοί δικοί μας δεν έχουν καταλάβει δεν είναι η ρήτρα» είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Μητρόπουλος.

Και εμφανίστηκε αντίθετος στην ρευστοποίηση των ομολόγων των ταμείων με μια σαφή προειδοποίηση « Δεν πρέπει τα ταμεία να σπάνε ότι τους έχει μείνει τότε το επόμενο βήμα είναι η μείωση των συντάξεων κύριων και επικουρικών. Δεν μπορεί η δική μας κυβέρνηση να σπάει ομόλογο. Να εξευρεθούν πόροι απ αλλού και όχι από τα αποθεματικά γιατί διαφορετικά είτε με ρήτρα είτε χωρίς ρήτρα το 2015 ή 2016 θα πάμε σε μείωση συντάξεων».