Καραβίας: Κανένα συγκροτημένο επενδυτικό σχέδιο δεν θα βρει κλειστή την πόρτα της Eurobank

Καραβίας: Κανένα συγκροτημένο επενδυτικό σχέδιο δεν θα βρει κλειστή την πόρτα της Eurobank
(Ξένη δημοσίευση) Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας μιλάει από το βήμα, σε εκδήλωση της Eurobank και της Grant Thornton, που για τρίτη διαδοχική χρονιά, απένειμαν, τα Βραβεία Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας “Growth Awards” βραβεύοντας, συνολικά, επτά (7) ελληνικές επιχειρήσεις για τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας νέας προοπτικής στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ/Eurobank Press Office/ATHANASSIOS ANAGNOSTOPOULOS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας εξήρε τον ρόλο του τουρισμού στην πορεία της οικονομίας τα χρόνια της κρίσης.

«Ισχύει απολύτως η δέσμευση που επανειλημμένα έχω αναλάβει ότι δεν θα έρθει στην Eurobank κανένα συγκροτημένο επενδυτικό σχέδιο, με καλές προοπτικές και δεν θα βρούμε τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε. Επιπλέον, έχει βελτιωθεί και η τιμολόγηση ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, συμβάλλοντας έτσι, στο μέτρο που μας αναλογεί, στην στήριξη της ανταγωνιστικότητάς σας με τη μείωση του κόστους», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, στην παρέμβαση του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ.

«Σήμερα, καθώς η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα για να σταθεροποιήσει τη θέση της έξω από το περιβάλλον της ύφεσης και της κρίσης, νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουν τη συμβολή και το ρόλο του τουρισμού στη διάρκεια των «πέτρινων χρόνων» της οικονομίας. Από το 2010 μέχρι πέρυσι οι επισκέπτες υπερδιπλασιάστηκαν σε πάνω από 33 εκατομμύρια το χρόνο και τα άμεσα έσοδα αυξήθηκαν κατά 60% σε πάνω από 16 δις ευρώ το χρόνο. Η συνολική συμβολή στο ΑΕΠ, άμεση και έμμεση, ξεκίνησε το 2010 από το 15,6% για να φτάσει στο 20,6% πέρυσι», ανέφερε ο κ.Καραβίας.

«Την ίδια περίοδο, η οικονομία βίωσε μια επενδυτική έρημο με τις συνολικές επενδύσεις να μειώνονται κατά 62% (από 60 δισ. ευρώ σε 23 δισ. ευρώ) την περίοδο 2007- 2017. Όχι όμως στον τουρισμό, όπου από το 2013 και μετά, οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία και εστίαση έχουν αυξητική πορεία. Επίσης ο τουρισμός στήριξε την απασχόληση. Συνολικά, στον τουρισμό απασχολούνταν 855 χιλ. εργαζόμενοι με κάθε μορφής σχέση εργασίας το 2010, ενώ 989 χιλ. πέρυσι», ανέφερε επίσης.

Η Eurobank, είπε ο κ.Καραβίας, μπορεί να υποστηρίξει πρωτοβουλίες αναβάθμισης τοπικών τουριστικών υποδομών, με:

– Ενημέρωση των Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την διαθεσιμότητα σχετικών ευρωπαϊκών πόρων, μέσω της «Πλατφόρμας Ενημέρωσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αποκλειστικά για τους Φορείς Δημοσίου» , η οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Τράπεζάς μας, αποσκοπώντας στην κάλυψη της ανάγκης για έγκαιρη, έγκυρη, και αναλυτική ενημέρωση.

– Υποστήριξη των Φορέων σε όλα τα στάδια προετοιμασίας και υποβολής αιτήσεων/φακέλων. Επειδή απαιτείται μια αυξημένη εμπειρία και τεχνογνωσία, διαθέτουμε ειδικούς εξωτερικούς συνεργάτες-συμβούλους για το σκοπό αυτό.

Επίσης, η Τράπεζα διαθέτει εξειδικευμένη μονάδα συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς για την διερεύνηση σχετικών αναγκών, αναπτυξιακών πλάνων και χρηματοδότησης. Τα προγράμματα που είναι τώρα ανοικτά (στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-20) και αφορούν Περιφέρειες, καλύπτονται 100% από πόρους Ευρωπαϊκών Ταμείων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δηλ. δεν απαιτείται συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων από τον Φορέα. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.