Καρφιά Σημίτη κατά Παπανδρέου: Μας κόστισε το “λεφτά υπάρχουν”

Καρφιά Σημίτη κατά Παπανδρέου: Μας κόστισε το “λεφτά υπάρχουν”

Με αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου ο χαιρετισμός του Κώστα Σημίτη στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

Στον χαιρετισμό του ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης καταδίκασε τις αποδοκιμασίες της Δευτέρας κατά Βενιζέλου. «Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο συζητήσεων για ανανέωση και νέες στρατηγικές, ένα χρόνο μετά τις πρώτες ομιλίες. Κάποιοι παραμένουν προσηλωμένοι στο παρελθόν και επιδιώκουν πρακτικές που δεν είναι δυνατές στη σύγχρονη Ελλάδα», είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε:

«Επικρατεί ομίχλη σε σχέση με το τι πρέπει να κάνουμε. Θυμίζουμε ξερά φύλλα που στροβιλίζει ο αέρας στην αυλή της πολιτικής. Ο χρόνος μας είναι περιορισμένος. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι όλα είναι αβέβαια για εκλογές».

Ας θυμηθούμε τι κόστισε στη χώρα η διαβεβαίωση ότι “λεφτά υπάρχουν”, είπε «αδειάζοντας» τον Γ. Παπανδρέου.


Κριτική Σημίτη στους επικριτές από dm_518cf56329bd4

Όμως ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική και στον Ευάγγελο Βενιζέλο:

«Αντιδράσαμε πετυχημένα λένε κάποιοι στις Ευρωεκλογές. Παραβλέπουν ότι στις Εθνικές, η μεγάλη πλειοψηφία ψηφίζει με κριτήριο μια εφικτή κυβερνητική λύση που θα ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις της. Κόμματα εξουσίας χωρίς προοπτική εξουσίας συρρικνώνονται ιδίως όταν χρησιμοποιούν φθαρμένο λόγο από τη συνεχή χρήση. Πρέπει να είμαστε πειστικοί και όχι κοντά σε λαϊκίστικες ρήσεις που οδηγούν στην αποτυχία. Πρέπει να δείξουμε ειλικρίνεια και να είμαστε ρεαλιστές, τεκμηριωμένοι και σαφείς για να συσπειρώσουμε όσους έχουν κουραστεί από τις αβεβαιότητες του μέλλοντος. Να δείξουμε ότι η δύναμη μας είναι η γνώση και η εμπειρία μας, να δείξουμε ότι δεν είμαστε καραβάνι παλαιοπολιτικών. Χρειάζονται νέα πρόσωπα».

«Τι προσφέρουμε αυτή τη στιγμή στην πολιτική; Δεν αρνούμαι ότι ασκούμε κοινωνική πολιτική. Πολιτική είναι όμως κυρίως οι στόχοι μας για τη χώρα, για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, για τη μείωση των ανισοτήτων, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και η χάραξη νέου παραγωγικού σχεδιασμού. Η κρίση ήρθε από το πελατειακό κράτος και τη συντεχνιακή λογική. Πρέπει να γίνουν τομές για να αλλάξουμε.

Όταν οι υπουργοί ζητούν ψήφους με πελατειακές δαπάνες, εθίζουν τους ψηφοφόρους στο βόλεμα, στο να χειροκροτούν αυτό που θα έπρεπε να αποδοκιμάζουν. Η χώρα έχει ανάγκη από ειλικρίνεια. Αλλιώς θα είμαστε μόνιμοι πελάτες με επόπτες πάνω από τα κεφάλια μας και θα συνεχίσουμε να ζούμε με υποσχέσεις για το κακό μας χάλι.

Η τρόικα είναι μορφή ελέγχου που περιορίζει την αυτονομία μας αλλά και να φύγει θα υπάρχουν άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Είναι υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ να λέει την αλήθεια και να περιγράφει τις δεσμεύσεις και τους κινδύνους και όχι να τα ελαχιστοποιούμε. Αλλιώς θα έχουμε οπαδούς και ψηφοφόρους χειροκροτητές. Θέλουμε ελεύθερη αναζήτηση για πολιτικές για το μέλλον. Να στραφούμε στους πολλούς που θέλουν να βοηθήσουν και να δράσουν. Να αναζητήσουμε νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, νέες κινητοποιήσεις. Όχι για να επιδιώξουμε επανάληψη του 1974. Κάθε κίνημα για κοινωνική αλλαγή έχει τη δική του, ιδιαίτερη μορφή. Να συγκεντρώσουμε όσους θέλουν να αντιπαρατεθούν στις αιτίες του Μνημονίου και την κρίση, στο πελατειακό σύστημα και στις συντεχνίες, στις ανισότητες. Να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο μεγάλο Κίνημα, για ένα ρεύμα ανανέωσης».

Πηγή: news247.gr