Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν οι Παλαιστίνιοι τα σπίτια τους

Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν οι Παλαιστίνιοι τα σπίτια τους

Καθώς το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς και οι νεκροί ξεπερνούν τους 165, κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας αναζητούν καταφύγιο σε κτίρια του ΟΗΕ.

Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν οι κάτοικοι της βόρειας περιοχής της Λωρίδας της Γάζας τα σπίτια τους, έπειτα από μία νύκτα σφοδρών βομβαρδισμών και μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού ότι επίκειται επιχείρηση μαζικού βομβαρδισμού. Στο Μπέιτ Λαχίγια, οι κάτοικοι φεύγουν με αυτοκίνητα, με γαϊδούρια, με κάρα, πεζή, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν να μεταφέρουν.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έριξε φέιγ βολάν με τα οποία καλεί τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από το μεσημέρι, διότι θα ξεκινήσουν μαζικοί βομβαρδισμοί της ζώνης.

Κάποιοι όμως, βεβαιώνουν ότι δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση, απλώς φεύγουν τρομαγμένοι από τους νυκτερινούς βομβαρδισμούς και φοβούμενοι για τα παιδιά τους. Έτσι ο Μοχάμεντ Σουλτάν έχει στιβάξει παιδιά και αντικείμενα της οικοσκευής του σε ένα κάρο με άλογο και αναζητεί μαζί με τους συγγενείς του ένα σχολείο που να τελεί υπό τη διαχείριση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa).

«Την περασμένη νύκτα έγιναν τόσοι βομβαρδισμοί που κανείς δεν μπόρεσε να κοιμηθεί, είναι τρομακτικό. Προσπαθώ να πάω σε ένα σχολείο, σε οποιοδήποτε τόπο μπορεί να είναι ασφαλής», δήλωσε ο Φαρίντ, που μεταφέρει μακριά από το χωριό τα έξι μέλη της οικογενείας του και μία μοτοσικλέτα φορτωμένη με κουβέρτες.

Ο Ρόμπερτ Τέρνερ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Unrwa δηλώνει ότι χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν ήδη βρει καταφύγιο στα σχολεία του οργανισμού. «Η Unrwa διαθέτει οκτώ σχολεία που έχει δεχθεί περισσότερους από 4.000 κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. Και άλλοι φθάνουν, οι περισσότεροι φεύγουν από τους βόρειους τομείς, το Μπέιτ Λαχίγια και το Μπέιτ Χανούν», εξηγεί στους δημοσιογράφους.

Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, 165 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία άμαχοι, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός
«Στη Γάζα όπως και στο Ισραήλ, η απόλυτη προτεραιότητα είναι η εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς στη Βιένη, όπου βρίσκεται μαζί με τους ομολόγους του των μεγάλων δυτικών δυνάμεων για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Στη συγκυρία αυτή της καταστροφικής κλιμάκωσης, η Γαλλία ζητεί, όπως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την επιστροφή στην εκεχειρία του 2012. Χωρίς αμφιβολία θα το συζητήσουμε με τους συναδέλφους μου που είναι παρόντες εδώ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, του γερμανικό υπυοργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο στη Μέση Ανατολή.

Συλλήψεις Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ
Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι δυνάμεις της εισήλθαν σήμερα στην Πλατεία των Τζαμιών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και συνέλαβαν 10 παλαιστίνιους διαδηλωτές.

«Δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και κροτίδες εναντίον αστυνομικών που συνόδευαν επισκέπτες στο Ορος του Ναού (όπως ονομάζεται από τους Ισραηλινούς η Πλατεία των Τζαμιών). Αλλοι αστυνομικοί επενέβησαν τότε κάνοντας χρήση οβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσουν τους διαδηλωτές», εξήγησε εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας. «Δέκα διαδηλωτές συνελήφθησαν και δύο αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί ελαφρά», πρόσθεσε η εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι στη συνέχεια η Πλατεία των Τζαμιών έκλεισε για τους επισκέπτες.

Η Πλατεία των Τζαμιών ή το Ορος του Ναού είναι ιερός τόπος τόσο των μουσουλμάνων όσο και των εβραίων και πηγή καθημερινών εντάσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Διαβάστε ακόμη:

Αδιάκοποι βομβαρδισμοί και επίθεση με χερσαίες δυνάμεις από το Ισραήλ

Διεθνής έκκληση για τερματισμό των βομβαρδισμών της Γάζας

Δραματική η κατάσταση στη Γάζα