Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Οι όροι Ισραήλ και Χαμάς για παράταση της εκεχειρίας

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Οι όροι Ισραήλ και Χαμάς για παράταση της εκεχειρίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αριθμός των των Παλαιστινίων που απελευθερώθηκαν από την έναρξη της εκεχειρίας σε 117.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είναι προγραμματισμένη να κρατήσει η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας λόγω της ανταλλαγής κρατουμένων και ομήρων μεταξύ των δύο πλευρών που ισχύει από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ είναι άγνωστο το εάν θα μπορέσει να επιτευχθεί μια παράταση της εκεχειρίας καθώς ο πόλεμος στη Γάζα βρίσκεται στην 52η μέρα του.

Ισραήλ και Χαμάς έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους καταλόγους των ισραηλινών ομήρων και των παλαιστίνιων κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν τη Δευτέρα, όπως ανέφερε άτομο με γνώση του θέματος στο Reuters.

Ο αξιωματούχος σημείωσε πως οι διαμεσολαβητές του Κατάρ εργάζονται με το Ισραήλ και τη Χαμάς για την επίλυση των ζητημάτων και την αποφυγή καθυστερήσεων.

Η Χαμάς δήλωσε ότι ήθελε να παρατείνει την εκεχειρία. Το Ισραήλ έχει προσφερθεί προηγουμένως να συμφωνήσει σε μια επιπλέον ημέρα για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που απελευθερώνονται και να απελευθερώνει κάθε φορά τριπλάσιο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων.

«Υπάρχει ένα μικρό ζήτημα με τους σημερινούς καταλόγους. Οι Καταριανοί εργάζονται και με τις δύο πλευρές για να το επιλύσουν και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις» υποστήριξε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Το Ισραήλ δήλωσε νωρίτερα ότι έλαβε κατά τη διάρκεια της νύχτας τον τελικό κατάλογο των ομήρων που προβλέπεται να απελευθερωθούν. Ο κατάλογος επανεξετάζεται, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι θα παράσχει περαιτέρω πληροφορίες όταν είναι δυνατόν.

Την Κυριακή, η Χαμάς απελευθέρωσε 17 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα 4χρονο ισραηλινοαμερικανικό κορίτσι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό που έχει απελευθερώσει η μαχητική οργάνωση από την Παρασκευή σε 58. Το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 έφηβους Παλαιστίνιους κρατούμενους την Κυριακή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που απελευθερώθηκαν από την έναρξη της εκεχειρίας σε 117.

Υπενθυμίζεται πως ο Νετανιάχου δήλωσε ότι μόλις λήξει η εκεχειρία «θα επιστρέψουμε με πλήρη ισχύ για να επιτύχουμε τους στόχους μας: Την εξάλειψη της Χαμάς, διασφαλίζοντας ότι η Γάζα δεν θα επιστρέψει σε αυτό που ήταν και φυσικά την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com