Το Κατάρ «μετακομίζει» ανατολικά του Σίτι του Λονδίνου

Το Κατάρ «μετακομίζει» ανατολικά του Σίτι του Λονδίνου

Πρόταση 2,6 δισεκατομμυρίων λιρών για την απόκτηση του δεύτερου επιχειρηματικού κέντρου της πόλης.

Η επιχειρηματική συνοικία του Canary Wharf στο Λονδίνο, στέγη μερικών από τους υψηλότερους ουρανοξύστες της πόλης, είναι ο νέος επενδυτικός στόχος Κατάρ. Η κρατική Qatar Investment Authority, σε συνεργασία με την αμερικανική επενδυτική Brookfield Property Partners, προχωρούν στην εξαγορά της Songbird Estates, του μεγαλύτερου ιδιοκτήτη των ακινήτων περιοχής, έναντι του ποσού των 2,6 δισεκατομμυρίων λιρών (3,45 δισ. ευρώ).

Η περιοχή του Canary Wharf βρίσκεται ανατολικά του Σίτι του Λονδίνου, στο διαμέρισμα Tower Hamlets. Χτισμένο σε μια έκταση 100 εκταρίων, στη  θέση κάποιων εγκαταλελειμμένων λιμανιών στην όχθη του Τάμεση, το Canary Wharf εξελίχθηκε τα τελευταία 25 χρόνια στο αντίπαλο δέος  του Σίτι, προσελκύοντας στα υψηλά κτήριά της κυρίως μεγάλους τρεπεζικούς οργανισμούς. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται η Citigroup, η HSBC, ηCredit Suisse,η  JP Morgan και η Barclays.

Η Songbird Estates έγινε το 2004 έγινε ο κύριος μέτοχος της Kingdom Holding Company, του πρώτου μεγάλου επενδυτή ακινήτων στην περιοχή, θέτοντας έτσι υπό τον έλεγχό της το μεγαλύτερο μέρος του Canary Wharf. Οι δύο αγοραστές της κατεθεσαν μια αρχική πρόταση για την απόκτηση των μετοχών της  Songbird, η οποία όμως απορρίφθηκε.  Ωστόσο, η αποδοχή της πρότασης από τους άλλους μετόχους, ανάμεσά τους η China InvestmentCorporation και η Morgan Stanley φαίνεται να οδηγούν τελικά σε αλλαγή στάσης την Songbird.