Κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από τις τουρκικές δυνάμεις

Κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από τις τουρκικές δυνάμεις

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε σε ομιλία του το περιστατικό.

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέρριψαν σήμερα ένα συριακό αεροσκάφος που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Την είδηση επιβεβαίωσε κι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ένα συριακό (μαχητικό) αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο μας. Τα F-16 μας απογειώθηκαν και έπληξαν τον στόχο. Γιατί; Γιατί αν παραβιάσεις τον εναέριο χώρο μου, θα δεχτείς ισχυρό πλήγμα ύστερα από αυτό», είπε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στη βορειοδυτική Τουρκία ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου. Ως «κραυγαλέα επίθεση» χαρακτήρισε η συριακή πλευρά το γεγονός.

Σύμφωνα με ακτιβιστές και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης το αεροπλάνο κατερρίφθη σε περιοχή στα βόρεια σύνορα με την Τουρκία, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλούμενο κατοίκους της περιοχής ανέφερε από την αρχή ότι το αεροπλάνο δέχτηκε πυρά από την τουρκική πλευρά των συνόρων, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Al Manar, μετέδωσε ότι δύο ρουκέτες ερρίφθησαν από τουρκικό έδαφος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη: Συρία: 5,5 εκατ. παιδιά χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια