Η κατασκευαστική κρίση χτυπά και την Σαουδική Αραβία

Η κατασκευαστική κρίση χτυπά και την Σαουδική Αραβία
Photo:

Φόβοι για καθυστερήσεις στις κατασκευές λόγω του νέου νόμου περί απασχόλησης.

Το ξέρατε ότι στη Σαουδική Αραβία των πετρελαιοπηγών και των πετροδολαρίων υπάρχει ανεργία και μάλιστα σε διψήφιους αριθμούς; Από τα 4.800.000 της γηγενούς εργατικής της δύναμης -που αντιστοιχεί στο 87,7% του συνόλου του εργατικού δυναμικού- το 12,2% δεν έχει σήμερα θέση στον «ήλιο» της εγχώριας αγοράς εργασίας.  Και οι οιωνοί, εξηγεί το περιοδικό The National, μάλλον δεν είναι οι καλύτεροι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι έως και το 80% των κατασκευαστικών έργων στην χώρα κινδυνεύει, εάν όχι να μπει στον «πάγο», τότε να αρχίσει να μετρά καταστροφικές καθυστερήσεις. Βασική αιτία αποτελεί η εφαρμογή του νέου νόμου περί απασχόλησης, που θέτει περιορισμούς στις προσλήψεις αλλοδαπών.

Εκ πρώτης όψεως, φαντάζει ως ένα μέτρο που θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά ανεργίας για τους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας. Όμως, οι εγχώριοι εργαζόμενοι δεν δείχνουν να έχουν προτίμηση σε αυτού του είδους τις θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη: Παρακολουθήσεις με… δυτικά «αξεσουάρ»

Σήμερα, μόλις ένα 10% των Σαουδαράβων απασχολείται στον κατασκευαστικό τομέα (σε αντίθεση με τον τραπεζικό τομέα, όπου σήμερα εργάζεται το 60%), ενώ οι αλλοδαποί αντίθετα κατέχουν τα πρωτεία στις κατασκευές, καλύπτοντας το 80% των θέσεων εργασίας του κλάδου.

Η κατασκευάστρια Drake & Scull International, για παράδειγμα, που έχει έδρα στο Ντουμπάι και σήμερα θεωρείται μία από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρίες στον τομέα της στην Σαουδική Αραβία, απασχολεί 10.000 εργαζόμενους. Εξ αυτών, μόλις οι 700 είναι ντόπιοι.

Βάσει του νέου νόμου που τέθηκε σε ισχύ στις 3 Ιουλίου, η αναλογία αυτή θα πρέπει να αλλάξει δραματικά. Για κάθε 10 αλλοδαπούς εργαζόμενους θα πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον ένας Σαουδάραβας εργάτης.

Στόχος του Ριάντ είναι μέχρι του χρόνου να έχουν δημιουργηθεί έτσι 1,12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας για τους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας. Για να επιτευχθεί αυτό, οι αρχές έχουν φροντίσει να επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Διαβάστε ακόμη: Με το δάκτυλο στην… αντλία!

Οι μεν εταιρίες που δεν συμμορφώνονται με τους νέου κανόνες θα επιβαρύνονται με μεγάλα πρόστιμα. Οι δε ξένοι εργάτες, που στο μεσοδιάστημα θα έχουν χάσει τις δουλειές τους και θα έχει λήξει η βίζα τους, θα φυλακίζονται ή και θα απελαύνονται χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ήδη, η γραφειοκρατία έχει γιγαντωθεί ως προς την παροχή άδειας παραμονής αλλοδαπών εργατών στην Σαουδική Αραβία. Ενδεικτικά, λίγο πριν εφαρμοστεί ο νόμος, περίπου 450.000 εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα βρίσκονταν ήδη σε μακρά αναμονή.

«Το ερώτημα είναι εάν υπάρχουν αρκετά ταλέντα ή ανειδίκευτοι εργάτες στη Σαουδική Αραβία για να αναπληρώσουν το κενό που θα δημιουργηθεί από τις ρήτρες του νέου νόμου», τονίζει ο Χαλντούν Ταμπαρί, διευθυντής της DSI. «Η απάντηση είναι μάλλον όχι», διαπιστώνει.

«Υπάρχουν ωστόσο διοικητικές θέσεις όπου θα μπορούσαν να απορροφηθούν οι Σαουδάραβες. Θα είναι, όμως, 100% παραγωγικοί;», διερωτάται ξανά. «Πάλι μάλλον όχι. Αλλά τελικά θα γίνουν. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχουμε άλλωστε άλλη επιλογή».