«Κατάσταση κρίσης» είναι η λέξη του 2023 στη Γερμανία

«Κατάσταση κρίσης» είναι η λέξη του 2023 στη Γερμανία
«Πάντα υπήρχαν κρίσεις» σημείωσε η GfdS, εξηγώντας την επιλογή της «Krisenmodus».

Η «κατάσταση κρίσης» είναι η λέξη της χρονιάς για το 2023 στη Γερμανία όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή μια επιτροπή γλωσσολόγων της χώρας, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας που καταγράφεται στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«Πάντα υπήρχαν κρίσεις» σημείωσε η χρηματοδοτούμενη από το κράτος Εταιρεία για τη Γερμανική Γλώσσα (GfdS), εξηγώντας την επιλογή της «Krisenmodus».

«Αλλά αισθανόμαστε ότι υπάρχουν τόσες πολλές κρίσεις που αυτή είναι η νέα κανονικότητα» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Το Reuters σημειώνει πως στον κατάλογο των θεμάτων που προκαλούν ανησυχία στην κοινωνία, η οργάνωση περιλάμβανε τους πολέμους στο εξωτερικό, την κατάρρευση των ακινήτων στην Ευρώπη και την επιδείνωση των επιδόσεων του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με μια κρίση, αφού τα σχέδια του προϋπολογισμού της διαλύθηκαν από μια απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου τον περασμένο μήνα, η οποία απαγόρευσε τη χρήση ειδικών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση μιας σειράς μέτρων, από βιομηχανικά έργα έως την κοινωνική πρόνοια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκτοτε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες για το αν θα προβεί σε περικοπές δισεκατομμυρίων ή θα αναστείλει το «φρένο χρέους» της χώρας το 2024 για πέμπτη συνεχή χρονιά – κάτι που σύμφωνα με το σύνταγμα μπορεί να γίνει μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

«Συναισθήματα όπως η αβεβαιότητα, ο φόβος, ο θυμός, η αδυναμία και η ανικανότητα χαρακτηρίζουν την καθημερινή ζωή πολλών ανθρώπων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γλωσσική εταιρεία.

«Μεταξύ απάθειας και κινδυνολογίας, είναι δύσκολο να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων έκτακτων καταστάσεων» προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com