Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων με βήματα «εξπρές» ανακοίνωσε ο Σταθάκης

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων με βήματα «εξπρές» ανακοίνωσε ο Σταθάκης
Ï õðïõñãüò Åóùôåñéêþí, ÐÜíïò ÓêïõñëÝôçò (Ä) êáé ï õðïõñãüò ÐåñéâÜëëïíôïò êáé ÅíÝñãåéáò, Ãéþñãïò ÓôáèÜêçò (Á) êáôÜ ôç äéÜñêåéá óõíÝíôåõîç Ôýðïõ, üðïõ ðáñïõóßáóáí äÝóìç ìÝôñùí ãéá ôçí åðéôÜ÷õíóç êáé áðëïðïßçóç ôùí äéáäéêáóéþí áíôéìåôþðéóçò ðïëåïäïìéêþí êáé ðåñéâáëëïíôéêþí ðáñáâÜóåùí, ôçí ÔåôÜñôç 1 Áõãïýóôïõ 2018, óôï Õðïõñãåßï ÐåñéâÜëëïíôïò êáé ÅíÝñãåéáò. ÁÐÅ - ÌÐÅ/ÁÐÅ - ÌÐÅ/ÁëÝîáíäñïò ÌðåëôÝò

Τροπολογία για επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Την άμεση νομοθέτηση -με τροπολογία που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή– ενός μεταβατικού πλαισίου επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για την αυθαίρετη δόμηση, ακόμη και κατεδαφίσεων, για τις οποίες εκκρεμούν ανεκτέλεστα πρωτόκολλα, σε περιοχές αναδασωτέες, πυρόπληκτες, ρέματα χαρτογραφημένα, αλλά και πρωτόκολλα που αφορούν ετοιμόρροπα κτίρια, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον αναπληρωτή του ΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλο και τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, στον απόηχο των τραγικών γεγονότων της περασμένης Δευτέρας 23 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε πως με τροπολογία δημιουργείται μεταβατικό πλαίσιο επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για τέσσερις κατηγορίες περιοχών:

-Αναδασωτέες
-Πυρόπληκτες
-Ρέματα
-Κατεδαφιστέα

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, αυτό το πλαίσιο -που αποτελεί μεταβατική νομοθεσία έως ότου δημιουργηθούν τα κεντρικά και τοπικά παρατηρητήρια δόμησης- παράλληλα με τη συνήθη διαδικασία ταυτοποίησης και παρεμβάσεων, που προβλέπει η νομοθεσία, δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρεμβαίνει σε κραυγαλέες περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας. Επιπλέον, επιτρέπει να γίνεται ταυτοποίηση αυθαιρεσιών από το ΥΠΕΝ με τους επιθεωρητές δόμησης.

Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, που έχουν εκδοθεί για 2.500 δασικά αυθαίρετα και για ακόμη περίπου 700 σε παραλίες, που αριθμεί η Αττική, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτή θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια (νομοθεσία προστατευόμενων περιοχών, οικιστικές πυκνώσεις κ.λπ.), βάσει των οποίων η αποκεντρωμένη διοίκηση καλείται να «προτεραιοποιήσει» εκείνα που χρήζουν άμεσης κατεδάφισης.

Ο κ. Σταθάκης, μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τη ερχόμενη Δευτέρα θα έχει στη διάθεσή του τα πρώτα 100 «προτεραιοποιημένα» αυθαίρετα, στα οποία θα σταλούν μπουλντόζες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Την επαύριον της μεγαλύτερης εθνικής τραγωδίας από φυσική καταστροφή, μεγαλύτερης κι από εκείνης του 2007, και υπό το ηθικό και συναισθηματικό βάρος, που αυτή η τραγωδία φέρει, πρέπει να ληφθούν μέτρα που να επιτρέπουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα συμβάλουν -ει δυνατόν- οριστικά να γυρίσουμε σελίδα ως κοινωνία», τόνισε ο υπουργός, ανακοινώνοντας την τροπολογία, που εισάγεται στη Βουλή, ως δεύτερο βήμα παρεμβάσεων, μετά το πρώτο των ανακουφιστικών μέτρων προς τους πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών.

Για την «επόμενη ημέρα» στο Μάτι, ο Σταθάκης επισήμανε: «Ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε να συγκροτήσουμε πολεοδομικά το Μάτι είναι η μέθοδος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, ενός ευέλικτου εργαλείου, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για μεγάλες επενδύσεις, αλλά το επιλέξαμε και για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών». Ερωτηθείς ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως «περίπου 50% των οικημάτων έχουν νομιμότητα, τα υπόλοιπα δεν έχουν».

Εξάλλου, παρουσίασε κι έναν σύντομο απολογισμό των αποτελεσμάτων της χωροταξικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία -όπως υπογράμμισε- έχει ολοκληρωθεί θεσμικά. Αναφέρθηκε:

-Στην κατάρτιση του κτηματολογίου και στην εκτίμηση ότι το 2020 θα έχει περαιωθεί το 75% της κτηματογράφησης της χώρας.

-Στην κατάρτιση του δασολογίου, που έφτασε το 46% σε έναν χρόνο και έως το 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί.

– Στη θεσμοθέτηση και επικύρωση παραλιών και αιγιαλών έως το 2019.

– Στον χωροταξικό σχέδιο της χώρας, το οποίο «τρέχουν» οι δήμοι.

Ο κ. Σταθάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ηλεκτρονική αποτύπωση, που συμπεριλαμβάνεται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και προβλέπει τη διεκπεραίωση όποιας διαδικασίας αφορά κτίριο κάθε μορφής και είδους, ηλεκτρονικά και σε δημόσια θέα.

«Την επαύριον μίας τέτοιας τραγωδίας, το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού μπορεί και πρέπει να αποτελέσει θέμα εθνικής συνεννόησης» σημείωσε, κλείνοντας την παρέμβασή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δείτε ακόμη: Κωσταράκος κατά Καμμένου: Ο στρατός δεν γκρεμίζει τα σπίτια κανενός

Π. Σκουρλέτης: Σύντομα σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του τομέα Πολιτικής Προστασίας

Την παρουσίαση, σύντομα, ενός σχεδίου ριζικής αναθεώρησης και επανασχεδιασμού του τομέα Πολιτικής Προστασίας, που ανήκει στον υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προανήγγειλε, με τη σειρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή τροπολογία, ο υπουργός εστίασε στο σκέλος που αναφέρεται στην εξυπηρέτηση των πληγέντων πολιτών με ταχείες διαδικασίες και με προσκόμιση λίγων εγγράφων.

Όπως ειδικότερα επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης:

– δίδεται η δυνατότητα να αποζημιωθούν οι πληγέντες για την οικοσκευή, όχι μόνον για την πρώτη κατοικία – όπως έως σήμερα ίσχυε – αλλά για οποιαδήποτε κατοικία

– προβλέπεται η ίδια αποζημίωση για την οικοσκευή στις κατηγορίες των σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί “κίτρινα” ή “κόκκινα” (δεν θα ισχύει δηλαδή διαφορετικός συντελεστής)

– σε ορισμένες περιπτώσεις δίδεται η δυνατότητα να περιλαμβάνεται στα απαιτούμενα για τις αποζημιώσεις έγγραφα, βεβαίωση από την Πυροσβεστική, ή βεβαίωση από τα συνεργεία των μηχανικών που πραγματοποίησαν τις αυτοψίες

– οι ενισχύσεις για νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα, δεν συμψηφίζονται με οφειλές τους προς την εφορία.

«Δυστυχώς η τροπολογία σχετίζεται με την πρόσφατη εθνική τραγωδία, απέναντι στην οποία, σύσσωμη η ελληνική κοινωνία στέκεται με απόλυτο σεβασμό στα θύματα, σοκαρισμένη αλλά και αναζητώντας πραγματικές απαντήσεις και το πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα, αλλά και τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν σε αυτόν τον πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Προσέθεσε δε πως η κυβέρνηση, αμέσως μετά την μεγάλη πυρκαγιά της Δευτέρας, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων άμεσης ανακούφισης των πληγέντων, πέρα από τον υπόλοιπο σχεδιασμό πρωτοβουλιών που αναμένεται να εξαγγελθεί και αφορούν τον επανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, αλλά και όσα σήμερα με τους συναρμόδιους υπουργούς ανακοινώθηκαν για τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

 

«Η εντολή που έχει δοθεί στις αποκεντρωμένες διοικήσεις είναι να τρέξουν, να υλοποιήσουν τους νόμους και να κάνουν αυτό που πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα» επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Ως χώρα, έχουμε κλείσει έναν κύκλο αρκετών δεκαετιών με γερασμένες πια υποδομές. Αυτή η κατάσταση, που επιδεινώθηκε από τις πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων, πρέπει ν’ αλλάξει» Δήλωσε, δε, ότι η εντολή προς τα υπουργεία και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις είναι να «τρέξουν» και να εφαρμόσουν τους νόμους το συντομότερο δυνατό.

Σ. Φάμελλος: Δασική έκταση του Δημοσίου που καταπατήθηκε το οικόπεδο, όπου βρήκαν τον θάνατο οι 27 στο Μάτι

Διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση, που έχει κριθεί υπέρ του Δημοσίου, είναι το οικόπεδο, στο οποίο κατέφυγαν για σωτηρία και εν τέλει βρήκαν τον θάνατο 27 από τους συμπολίτες μας, στη φονική πυρκαγιά, στο Μάτι.

Όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπο,  το συγκεκριμένο κομμάτι γης είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορεύεται επ’ αυτού η ανέγερση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός η έκταση αυτή έχει αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν τακτοποιηθεί με κανένα νόμο από τους ισχύοντες από το 1977. Επίσης, έχει παραβεί τη νομοθεσία του 1337/83 νόμου Τρίτση περί περιφράξεων σε απόσταση 500 μέτρων από τον Αιγιαλό , και μάλιστα έχει περιτοιχίσει και τη δημόσια ζώνη μεταξύ του αιγιαλού και παραλίας. Το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει έλεγχο για τις ενέργειες της υπηρεσίας δόμησης ως προς την παράβαση του άρθρου 23 του 1337/83.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στο σκέλος της νέας τροπολογίας που προβλέπει την προστασία των βιοτόπων της Αττικής, διευκρινίζοντας πως απαγορεύεται η επιχωμάτωση και κάθε δόμηση στις παρυφές των βιοτόπων. Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε «ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης» τους δασικούς χάρτες, τόνισε, δε, ότι η διαδικασία κατάρτισής τους «τρέχει» παράλληλα με εκείνη της υποβολής των οικιστικών πυκνώσεων, για τις οποίες πολλοί δήμοι -όπως είπε- έχουν υποβάλει λανθασμένα στοιχεία. Επιπλέον, υπάρχουν περιοχές που δηλώθηκε ότι βρίσκονται σε επεκτάσεις πολεοδομικού σχεδίου, ενώ δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες σε εξέλιξη.

Όπως τόνισε, οι δασικοί χάρτες στην Αττική ανατέθηκαν την περίοδο του 2008, παραδόθηκαν το 2010 και δεν αναρτήθηκαν. Ανέφερε ότι το ζήτημα της πρόληψης δασικών πυρκαγιών προετοιμάζεται και θα αναρτηθεί σε διαβούλευση κι αυτό σε έναν μήνα, ενώ πρόσθεσε πως θα γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα σε πυρόπληκτες περιοχές. Παράλληλα, διέψευσε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για νομιμοποίηση αυθαιρέτων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν επιτρέπεται τακτοποίηση αυθαιρέτου σε προστατευόμενες περιοχές, αιγιαλούς κλπ.

Διαβάστε ακόμη: Στροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση: Προκλητικό να λέμε ότι όλα πήγαν καλά με τόσους νεκρούς