«Κατέβηκε» από το 3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Σε χαμηλό 2 ετών

«Κατέβηκε» από το 3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Σε χαμηλό 2 ετών
Close up of isolated one Euro coin the main currency of the European Union, money stacked on euro coins in the background on a reflecting surface. Euro coins are portraying the value and a map of Europe, but each country in the eurozone has its own design on the obverse. The currency is managed by the European Central Bank (ECB) of EU. Amsterdam, The Netherlands on December 2, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, πριν από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κάτω από το 3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο, σε ένα σημάδια αποκλιμάκωσης της ακρίβειας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,9% έναντι 4,3% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,1%.

Το 2,9% αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, πριν από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία που «απογείωσε» τις τιμές ενέργειας και συνέβαλε στην αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,3% τον Σεπτέμβριο.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4,2% από 4,5% τον Σεπτέμβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022.

Όλες οι συνιστώσες του καλαθιού του πληθωρισμού κατέγραψαν μικρότερες αυξήσεις από ό,τι ένα μήνα νωρίτερα, αν και η επιβράδυνση ήταν ελάχιστη στις υπηρεσίες, στο 4,6% από 4,7%, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της αύξησης των μισθών.

Αν και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να απέχει σχετικά πολύ από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό στο 2%, τα στοιχεία της Τρίτης είναι πιθανό να ενισχύσουν την πεποίθηση της ΕΚΤ ότι θα πέσει σιγά-σιγά στον στόχο της μέχρι το 2025.

Οριακή συρρίκνωση του ΑΕΠ

Εξάλλου., η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης του τρίτου τριμήνου μειώθηκε κατά 0,1%, έναντι ανάπτυξης 0,1% στο δεύτερο τρίμηο του 2023.

Οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0%.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2023, η Λετονία (+0,6%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από το Βέλγιο (+0,5%) και την Ισπανία (+0,3%).

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Ιρλανδία (-1,8%), στην Αυστρία (-0,6%) και στην Τσεχία (-0,3%).

Οι ρυθμοί ανάπτυξης σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ήταν θετικές για πέντε χώρες, με τις υψηλότερες τιμές να παρατηρούνται σε Πορτογαλία (+1,9%), Ισπανία (+1,8%) και Βέλγιο (+1,5%). Οι υψηλότερες μειώσεις καταγράφηκαν σε Ιρλανδία (-4,7%), Εσθονία (-2,5%), Αυστρία και Σουηδία (-1,2% αμφότερες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: