«Καθαρή έξοδος» για τις τράπεζες από τα stress tests

«Καθαρή έξοδος» για τις τράπεζες από τα stress tests

Σήμερα οι ανακοινώσεις από την ΕΚΤ – Θετικά αποτελέσματα περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες, τι αναφέρουν οι αναλυτές. 

Τα καλά νέα από τη Φραγκφούρτη περιμένουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, καθώς θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests από την ΕΚΤ. Οι Έλληνες τραπεζίτες, αλλά και ο Κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνουν αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα, ενώ και οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις.

«Το Σάββατο θα ανακοινωθεί ότι οι τράπεζες μας περνούν τα stress tests, γεγονός που θα μας λύσει ένα μεγάλο άγχος» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας από την Καστοριά, τονίζοντας ότι από δω και στο εξής «οι τράπεζες θα μπορούν να παρέχουν ρευστότητα στην αγορά, γιατί μέχρι γιατί τώρα δεν μπορούσαν».

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg χωρίς να τον κατονομάζει, υπάρχει απόθεμα περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από το τρίτο και τελευταίο ελληνικό πρόγραμμα. Εφόσον δεν προκύψει από τα τεστ ανάγκη ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, τότε αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε άλλες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και μέτρα ανακούφισης του χρέους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πάντως και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες περνούν τα stress tests χωρίς κάποιο κώλυμα.

Όπως σημειώνει το Bloomberg «τα stress tests των ελληνικών τραπεζών για το 2018 αναμένεται να είναι μία τυπική διαδικασία, χωρίς πολιτική βούληση να εντοπιστούν αδυναμίες των τραπεζών πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον ερχόμενο Αύγουστο».

Goldman Sachs: Ορόσημο για τράπεζες και διαπραγματεύσεις τα stress tests

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Goldman Sachs στα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών που αναμένεται να ανακοινωθούν το Σάββατο, χαρακτηρίζοντάς τα ως σημαντικό ορόσημο, ικανό να εξαλείψει τους κινδύνους βραχυπρόθεσμου dilution στις ελληνικές τράπεζες. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σημειώνει ακόμα πως τα αποτελέσματα των stress tests θα συμβάλουν σημαντικά στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM.

Όπως σημειώνει, ενώ τα προηγούμενα stress tests οδήγησαν σε κεφαλαιοποιήσεις που ξεπέρασαν τα 45 δισ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες από το 2012/13, αυτή τη φορά τα αποτελέσματα αναμένονται να είναι ευχάριστα. Η Alpha Bank (σύσταση buy, τιμή στόχος τα 2,55 ευρώ) παραμένει η κορυφαία επιλογή της Goldman Sachs στην Ελλάδα και το προτιμώμενο trade της ανάκαμψης του τραπεζικού κλάδου λόγω του χαμηλότερου προφίλ ρίσκου, της προόδου στο μέτωπο των NPEs και της χαμηλής της αποτίμησης. Για τις άλλες τρεις τράπεζες (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς) τηρεί ουδέτερη στάση με τις τιμές-στόχους να διαμορφώνονται στα 1,00 ευρώ, 0,30 ευρώ και 3,55 ευρώ αντίστοιχα.

Η Goldman θεωρεί πως ενώ το αποτέλεσμα των «ασκήσεων» είναι αβέβαιο, ο συνδυασμός των υψηλότερων κεφαλαιακών δεικτών και των σχετικά λιγότερο απαιτητικών παραδοχών και μεθοδολογίας αφήνουν τις τράπεζες καλύτερα προετοιμασμένες για την άσκηση σε σχέση με το 2015.

Μετά την ολοκλήρωση των tests, η «εκκαθάριση» των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών και οι προοπτικές της Ελλάδας μετά την αναμενόμενη έξοδο από το πρόγραμμα του ESM πιθανόν να παραμείνουν στο προσκήνιο. Το απόθεμα των NPEs στην Ελλάδα (περίπου 100 δισ. ευρώ) αγγίζει το 50% των ακαθάριστων δανείων και είναι μεγαλύτερο από το 60% του ΑΕΠ με τους στόχους του SSM να περιμένουν μείωση κατά 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2019. Η ανάπτυξη δε των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των πωλήσεων NPLs είναι ενθαρρυντική, όπως υπογραμμίζει, αλλά η επιτυχία εξαρτάται από ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό και πολιτικό σκηνικό.