Κάθετη πτώση στα κέρδη για την Credit Suisse λόγω της Archegos Capital

Κάθετη πτώση στα κέρδη για την Credit Suisse λόγω της Archegos Capital
epa05226675 (FILE) A file photograph showing the logo at the entrance of the Swiss bank Credit Suisse in Zurich, Switzerland, 17 November 2011. Reports on 23 March 2016 state that Credit Suisse Group is stepping up cost cuts including eliminating 2,000 jobs at its Global Markets business to better weather challenging market conditions. EPA/STEFFEN SCHMIDT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 253 εκατ. φράγκα (278,45 εκατ. δολάρια), έναντι εκτιμήσεων για 334 εκατ. φράγκα.

Κατακόρυφη πτώση 80% κατέγραψαν τα κέρδη β’ τριμήνου της Credit Suisse στο β΄τρίμηνο κυρίως εξαιτίας των ζημιών 5,5 δισ. δολαρίων στο επενδυτικό Fund Archegos.

Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 253 εκατ. φράγκα (278,45 εκατ. δολάρια), έναντι εκτιμήσεων για 334 εκατ. φράγκα.

«Η Credit Suisse εμφάνισε ανθεκτικότητα και ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, καθώς επωφελούμαστε από τη λήψη αποφασιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιούργησε το θέμα του Archegos και το Supply Finance Funds. Παίρνουμε πολύ στα σοβαρά αυτά τα δύο γεγονότα και είμαστε αποφασισμένοι να μάθουμε τα κατάλληλα διδάγματα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Thomas Gottstein.

Οι αναλυτές ανέμεναν μια «τρύπα» περίπου 600 εκατ. δολάρια εξαιτίας των ζημιών από το Archegos και της περαιτέρω εξασθένισης των συμβουλευτικών δραστηριοτήτων, να φέρουν τα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου σε πτώση στο ένα τέταρτο της αξίας τους σε σχέση με το περασμένο έτος.

Οσμή σκανδάλου

Η Credit Suisse τοποθέτησε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε assets ανά τον κόσμο και απέτυχε. Βασική αποτυχία της η συνεργασία της με την Archegos Capital Management, η οποία, όπως υπενθυμίζεται, παρήγαγε ένα συστημικό σοκ το προηγούμενο εξάμηνο λόγω υπερβολικής μόχλευσης κεφαλαίων.

Η ελβετική τράπεζα, σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε απώλειες 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες συνδέονται άμεσα με το family office του διαβόητου πλέον Bill Hwang. 

Η ομάδα των Brokers της Credit Suisse, η οποία ασχολείται με hedge funds, υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες από οποιονδήποτε ανταγωνιστή, ωθώντας τελικά την τράπεζα της Ζυρίχης να μειώσει μέρισμα, να σταματήσει τις επαναγορές μετοχών και να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου.

Η τράπεζα είχε επιτρέψει στο family office να μοχλεύσει κεφάλαια σε futures μετοχών έως και 10 φορές, ζητώντας ασφάλιστρο μόλις 10% επί των δανείων που είχε προσφέρει – κάτι που αποτελεί δυσεξήγητη απόφαση.