Κατηγορίες κατά του Έλον Μασκ για «διαιώνιση ρατσισμού» στο Twitter

Κατηγορίες κατά του Έλον Μασκ για «διαιώνιση ρατσισμού» στο Twitter
Elon Musk and a Twitter logo are seen in this illustration photo in Warsaw, Poland on 30 November, 2022. The revamped Blue Twitter subscription might not be available as in-app purchase on Apple devices when it eventually relaunches. The decision presumably was made so that Twitter can dodge Apple’s 30 percent cut of App Store purchases. While Elon Musk is publicly tweeting his displeasure with Apple, it appears he wants to avoid having to pay Apple’s fees. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Πολλές εταιρείες αποχωρούν από την πλατφόρμα.

Προτού αρχίσουν οι αλλαγές στο Twitter που απομάκρυναν κάποιες διασημότητες από την πλατφόρμα, οι διαφημιστές ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν. Λίγες μόνο μέρες μετά την αλλαγή ηγεσίας στο Twitter, υπήρξαν καταγγελίες για αύξηση του φανατικού και ρατσιστικού περιεχομένου στην πλατφόρμα. Πολλές εταιρείες ανέστειλαν προσωρινά τη συμμετοχή τους για να αξιολογήσουν την κατεύθυνση της νέας ηγεσίας.

Ο Musk θα συναντηθεί ιδιωτικά στο Μαϊάμι με διαφημιστές και στελέχη μάρκετινγκ, στο πλαίσιο ενός συνεδρίου, όπου θα μιλήσει για το χαρακτήρα της νέας έκδοσης του Twitter με επαγγελματίες του μάρκετινγκ. Σε μια ανταλλαγή emails που διέρρευσε για πρώτη φορά από τη Semafor την Πέμπτη, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαφημιστές της χώρας εξακολουθούν να ανησυχούν για το ρόλο του Musk, κατηγορώντας τον ότι συνέβαλε στη διάδοση της ρητορικής μίσους στο Twitter.

«Παρότι είμαι ένθερμη υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου, δεν μπορώ να αγνοήσω τον αντίκτυπο μιας τέτοιας ρητορικής μίσους. Ιδιαίτερα δεν μπορώ να το αγνοήσω ως μαύρη γυναίκα», φέρεται να γράφει στο email η Diana Haussling, αντιπρόεδρος της Colgate-Palmolive. Πρόσθεσε ότι «έχει υπόψη της την επιβλαβή και συχνά ρατσιστική ρητορική του Elon Musk».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικριτική είναι και η Kristi Argyilan, ανώτερη αντιπρόεδρος στην αλυσίδα παντοπωλείων Albertsons: «Δίνοντας στον Elon Musk χώρο έκφρασης, πρέπει να γίνει μια σημαντική συζήτηση με τη μέγιστη προσοχή και σεβασμό για όλους όσους έχουν πληγεί περισσότερο από τις πράξεις και τις αδράνειές του», φέρεται να έγραψε.

Από τότε που ο Musk ανέλαβε την ηγεσία του Twitter, λένε οι επικριτές, στο όνομα της υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου παρατηρήθηκε αυξανόμενη ενίσχυση των ακροδεξιών απόψεων στην πλατφόρμα. Ο Musk έχει πολλάκις δηλώσει ότι δεσμεύεται να μειώσει το ποσοστό της ρητορικής μίσους. Τον Δεκέμβριο, ανέφερε ότι οι προβολές tweets με ρητορική μίσους είχαν μειωθεί κατά το ένα τρίτο από τότε που ανέλαβε την εταιρεία.

Ακόμα κι αν μειώθηκαν οι προβολές των tweets με ρητορική μίσους, ο συνολικός αριθμός των tweets μίσους εκτινάχθηκε τις εβδομάδες αμέσως μετά την εξαγορά του Twitter. Σύμφωνα με μια έκθεση του Δεκεμβρίου από το Κέντρο Αντιμετώπισης Ψηφιακού Μίσους, ο αριθμός των καθημερινών tweets που περιείχαν ρατσιστικές συκοφαντίες κατά των Μαύρων αυξήθηκε πάνω από 200% μετά την εξαγορά. Ο όγκος των αντισημιτικών αναρτήσεων αυξήθηκε επίσης κατά 61%, ενώ τα tweets που περιείχαν προσβολές κατά των ομοφυλόφιλων αντρών αυξήθηκαν κατά 58%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Musk προσπαθεί να αλλάξει το επιχειρηματικό του μοντέλο του Twitter που βασίζεται στη διαφήμιση από τότε που έγινε διευθύνων σύμβουλος. Η εναλλακτική συνδρομή επί πληρωμή όμως που καθιέρωσε δε φαίνεται μέχρι στιγμής να ενθουσιάζει τους χρήστες. Αρκετές διασημότητες και οργανισμοί μέσων ενημέρωσης έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από την πλατφόρμα. Το 2021, η διαφήμιση απέφερε το 90% των εσόδων του Twitter και σε ένα tweet του Φεβρουαρίου, ο Musk είχε υποστηρίξει ότι η εταιρεία ήταν κοντά στη χρεοκοπία όταν την αγόρασε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: