«Κατρακυλά» η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

«Κατρακυλά» η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Πέντε θέσεις «έχασε» η Ελλάδα στο Global Competitiveness Report 2016 - 2017 - Τι λέει ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σε καθοδική τροχιά βρίσκεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που υπογραμμίζει ότι έπειτα από 6 χρόνια ύφεσης τα σημάδια σταθεροποίησης αργούν να εμφανιστούν. Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας είναι απογοητευτικά καθώς δείχνουν την Ελλάδα να καταγράφει παρόμοιες επιδόσεις με το Μαυροβούνιο (82η θέση), την Κύπρο (83η), τη Ναμίμπια (84η) και την Ουκρανία (85η), πετυχαίνοντας ελαφρά χειρότερη βαθμολογία από αυτές, ενώ βρίσκεται λίγο πιο ψηλά σε σχέση με την Αλγερία (στην 87η θέση) και την Ονδούρα (στην 88η).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση “Global Competitiveness Report 2016 – 2017” του World Economic Forum, από την 81η θέση μεταξύ 140 κρατών, που κατείχε στην προηγούμενη αξιολόγηση (“Global Competitiveness Report 2015 – 2016”), η χώρα μας έπεσε στην 86η θέση. Οι βασικοί λόγοι που συνέβη αυτό είναι σύμφωνα με την έρευνα η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, η αναποτελεσματική γραφειοκρατία, η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, αλλά και το άναρχα δομημένο φορολογικό πλαίσιο που αποτρέπει τις επενδύσεις.

Έρχεται λουκέτο σε 63.000 επιχειρήσεις

Αναμενόμενη χαρακτήρισε στο fortunegreece.com ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, την πτώση που υπέστη η χώρα μας σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του πως η κατάσταση αντί να βελτιώνεται θα συνεχίσει να χειροτερεύει. «Αυτή τη στιγμή 63.000 ελληνικές επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν στο 10% των επιχειρήσεων και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, βρίσκονται κάτω από τα όρια βιωσιμότητας και πολύ φοβάμαι ότι από τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα βάλουν λουκέτο».

Ο Βασίλης Κορκίδης έκανε λόγο για λάθος μείγμα οικονομικής πολιτικής ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως εάν δεν προβούν οι ιθύνοντες άμεσα στην υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών, τα περιθώρια διόρθωσης είναι μηδαμινά. «Το ελληνικό πρόγραμμα έχει αποτύχει και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Σε συνάντηση που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες με την Ντέλια Βελκουλέσκου το ερώτημα που θέσαμε είναι γιατί έπειτα από τρία προγράμματα και χιλιάδες προαπαιτούμενα, η Ελλάδα εξακολουθεί και βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση όταν άλλες χώρες κατάφεραν να βγουν από το Μνημόνιο».

Η απάντηση που δίνει ο ίδιος είναι πως τα μέτρα υπερφορολόγησης που υιοθετούνται διαρκώς συνιστούν τραγικό λάθος αφού στην πράξη όχι μόνο δεν αποδίδουν, αλλά διογκώνουν το πρόβλημα. «Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων αγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ στο 8μηνο του 2016, όταν σε τρεις μέρες από σήμερα αναζητούνται 1,8 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση. Από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Δυστυχώς το μόνο που έκαναν οι κυβερνήσεις είναι να βρίσκουν ισοδύναμα μέτρα που να προκύπτουν από την αύξηση φόρων. Η ιδιωτική κατανάλωση έχει υποχωρήσει κατά 39 δισ. ευρώ, ενώ περί τους 187.000 λογαριασμούς έχουν δεσμευτεί» καταλήγει ο Βασίλης Κορκίδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεση “Global Competitiveness Report 2016 – 2017”, τον τίτλο του «πρωταθλητή» κόσμου απολαμβάνει -για 8η συνεχή χρονιά- η Ελβετία με βαθμολογία 5,81, όταν για την Ελλάδα η αξιολόγηση είναι στο 4. Σταθερή στη 2η θέση παραμένει η Σιγκαπούρη, καταγράφοντας ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους επιμέρους τομείς. Τη «χρυσή» τριάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ (με βαθμολογία 5,70), ενώ από την 4η μέχρι και την 7η θέση στην κατάταξη της λίστας με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη καταλαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες, η Ολλανδία (5,57), η Γερμανία (5,57), η Σουηδία (5,53) και η Μεγάλη Βρετανία (5,49). Στις θέσεις 8,9 βρίσκονται η Ιαπωνία (5,48) και το Χονγκ Κονγκ (με βαθμολογία 5,48) ενώ τη δεκάδα ολοκληρώνει η Φινλανδία (5,44).

Τις επόμενες δέκα θέσεις (11 – 20) με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου συμπληρώνουν η Νορβηγία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Κίνα, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βέλγιο, το Κατάρ, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο. Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση παγκόσμια στη φετινή αξιολόγηση κατέχει η Υεμένη (με βαθμολογία 2,74) καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση της σχετικής λίστας.