Κατρακύλησε η τιμή του πετρελαίου μετά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ

Κατρακύλησε η τιμή του πετρελαίου μετά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ

Σε νέα εποχή φαίνεται πως περνά η παραγωγή του «μαύρου χρυσού» - Πως αντέδρασαν οι αγορές στην απόφαση του ΟΠΕΚ να μην άρει το πλαφόν παραγωγής.

Στα 72,08 δολάρια το βαρέλι έχει υποχωρήσει σήμερα η τιμή του μπρεντ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία μείωση από το 2011 ύψους 10%, μετά τη χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγών Χωρών) να μη μειώσει την προσφορά του παραγόμενου πετρελαίου.

Οι τιμές των ομολόγων έκαναν ράλι, με τις αποδόσεις των γερμανικών και ιαπωνικών τίτλων να υποχωρούν σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, ενώ οι τιμές των κινεζικών μετοχών καταγράφουν άνοδο , λόγω των προσδοκιών για αύξηση της νομισματικής στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο και η ισοτιμία του ρωσικού ρουβλιού έναντι του δολαρίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε το πλαφόν της παραγωγής του σταθερό κατά τη χθεσινή σύνοδο στη Βιέννη, αντιστεκόμενος στις εκκλήσεις της Βενεζουέλας για μείωση της παραγωγής.

Η καταβαράθρωση του αργού μειώνει τον πληθωρισμό, με τον δείκτη τιμών να επιβραδύνεται στην Ιαπωνία και τη Γερμανία και να μειώνεται στην Ισπανία. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έστειλε χθες το μήνυμα ότι είναι ανοικτός στην επέκταση των αγορών στοιχείων ενεργητικού για την αποτροπή του αποπληθωρισμού.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί Αλ – Ναΐμι, επιβεβαίωσε χθες το απόγευμα ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για την παραγόμενη ποσότητα του «μαύρου χρυσού», μετά τη σύνοδο των 12 μελών του ΟΠΕΚ. Ο Οργανισμός εξέτασε το ενδεχόμενο μίας μείωσης της παραγωγής κατά 5%, σύμφωνα με τον Ιρακινό υπουργό Πετρελαίου Αντέλ Αμπντουλ Μαχντί.

«Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή για τις τιμές του πετρελαίου, όπου η ίδια η αγορά θα καθορίζει την προσφορά και όχι πλέον η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ», δήλωσε στέλεχος τράπεζας στη Νέα Υόρκη.

Οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής ενέργειας ήταν το μεγαλύτερο βαρίδι για τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI σήμερα, με τον δείκτη των ενεργειακών μετοχών να καταγράφει μείωση 5,6% αυτή την εβδομάδα. Αντίθετα, οι τιμές των μετοχών αεροπορικών εταιρειών κινήθηκαν ανοδικά. Ο δείκτης μετοχών του χρηματιστηρίου της Σανγκάης αυξήθηκε κατά 2% και 7,9% για την εβδομάδα.