Επίπληξη Μέρκελ – Μακρόν στον Μητσοτάκη για το «άνοιγμα» στον Τουρισμό- Θέλουν καραντίνα και νέους περιορισμούς

Επίπληξη Μέρκελ – Μακρόν στον Μητσοτάκη για το «άνοιγμα» στον Τουρισμό- Θέλουν καραντίνα και νέους περιορισμούς
18 June 2021, Berlin: German Chancellor Angela Merkel (CDU) and French President Emmanuel Macron wear masks as they arrive to make a statement together to journalists. The two are meeting to prepare among other things for the EU summit planned for next week in Brussels. Photo: Axel Schmidt/Reuters-Pool/dpa (Photo by AXEL SCHMIDT / Reuters-Pool / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

Τις επιπλήξεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ό,τι αφορά το «άνοιγμα» του Τουρισμού και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε το γεγονός πως η χώρα μας δέχεται τουρίστες από τρίτες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες «τρέχουν» εμβολιαστικά προγράμματα τα οποία δεν θεωρούνται ακόμη αξιόπιστα από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Πίσω λοιπόν από τις κλειστές πόρτες της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας «κατσάδιασαν» τον Έλληνα πρωθυπουργό επειδή έδωσε το «πράσινο φως» για την είσοδο ταξιδιωτών από την Κίνα και τη Ρωσία, παρότι ο EMA δεν έχει εγκρίνει ούτε το Sputnik ούτε τα αντίστοιχα κινεζικά εμβολιαστικά projects. Μάλιστα, κατά τη γνώμη τους, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν μεγεθύνονται ακόμη περισσότερο, λόγω και της νέας, πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.

Ειδικά τα σχόλια της Άνγκελα Μέρκελ σήμαναν κόκκινο συναγερμό στην ελληνική αντιπροσωπεία, δεδομένου ότι αφενός η ανησυχία για τις μεταλλάξεις εντείνεται και αφετέρου η ελληνική οικονομία «διψάει» για τουρίστες αναμένοντας έσοδα στο ύψος των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Χώρες που ανοίγουν τα σύνορά τους αδιακρίτως για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν άλλο ένα, τέταρτο κύμα κρουσμάτων, είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Ερωτηθείς για τις παρατηρήσεις της Μέρκελ, ο Έλληνας αξιωματούχος είπε ότι η πλειονότητα των ηγετών υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας ότι η παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί στην ΕΕ, «οπότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για τον Τουρισμό».

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος βρήκε υποστήριξη και στον Γάλλο πρόεδρο, με τους δυο τους να συζητούν μια πιθανή γενική απαγόρευση ταξιδιού από χώρες όπου η παραλλαγή Δέλτα είναι ανεξέλεγκτη, φωτογραφίζοντας με αυτό τον τρόπο το Ηνωμένο Βασίλειο.