Και από τη Novartis θα παράγεται το εμβόλιο της γερμανικής CureVac

Και από τη Novartis θα παράγεται το εμβόλιο της γερμανικής CureVac
epa08324992 (FILE) - The Logo of Swiss pharmaceutical group Novartis, captured prior the annual results media conference at the Novartis Campus in Basel, Switzerland, 30 January 2019 (reissued 26 March 2020). On 26 March 2020, Basel-based pharmaceutical giant Novartis announced to have joined forces with the Bill & Melinda Gates Foundation to fight the coronavirus pandemic. EPA/PATRICK STRAUB Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η γερμανική εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία και με τη Bayer.

Εντός του έτους ο ελβετικός κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας Novartis θα αρχίσει να παραγάγει το εμβόλιο mRNA που ανέπτυξε κατά του κορωνοϊού η CureVac, ανακοίνωσε την Πέμπτη η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Εφόσον το εμβόλιο λάβει το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών, η Novartis εκτιμά ότι θα αρχίσει την παραγωγή «το δεύτερο τρίμηνο του 2021».

Σχεδιάζει να παρασκευάσει μέχρι 50 εκατ. δόσεις φέτος και περίπου 200 εκατ. δόσεις το 2022, σύμφωνα με την ανακοίνωση της CureVac.

«Οι προετοιμασίες για την έναρξη της παραγωγής, τη μεταφορά της τεχνολογίας και τις δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει» και οι πρώτες παραδόσεις προβλέπονται για φέτος το καλοκαίρι από τη μονάδα της Novartis στο Κουντλ της Αυστρίας, αναφέρει η γερμανική εταιρεία.

Το υποψήφιο εμβόλιο της CureVac βρίσκεται στη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών και είναι αντικείμενο της εν εξελίξει αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Η CureVac είχε ήδη ανακοινώσει πριν από μερικές εβδομάδες συμφωνία συνεργασίας με τον φαρμακευτικό όμιλο Bayer, που επίσης θα την στηρίξει στην παραγωγή, καθώς η έλλειψη εμβολίων σε παγκόσμια κλίμακα είναι ένα από βασικά εμπόδια στη μάχη κατά της πανδημίας.

Η γερμανική εταιρεία έγινε πέρυσι μήλο της Έριδας ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ, έπειτα από ρεπορτάζ που ήθελε τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθεί να εξασφαλίσει αποκλειστική πρόσβαση στο εμβόλιο της CureVac.

Η Κομισιόν παρενέβη και χρηματοδότησε την εταιρεία με 80 εκατ. ευρώ.