Και η Disney στο «κλαμπ» των εταιρειών που αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η Disney είναι ο επόμενος κολοσσός που πιέζει το Facebook για να ελέγξει τη «ρητορική μίσους» στους κόλπους του, αποσύροντας διαφημιστικά πακέτα εκατομμυρίων.

Η Disney ακολουθεί το παράδειγμα των Starbucks, Unilever και Ford που έκοψαν τις διαφημίσεις τους στο Facebook, σαν μοχλό πίεσης ώστε το δίκτυο να ορίσει πολιτικές εναντίον της «ρητορικής μίσους» και των fake news που το κατακλύζουν.

Η Disney, που ήταν ο μεγαλύτερος διαφημιστικός πάροχος του Facebook το πρώτο εξάμηνο του 2020, δεν έκανε δημόσια δήλωση, αλλά πληροφορίες της Wall Street Journal αναφέρουν πως ο κολοσσός αποσύρει τις διαφημίσεις για το Disney+ που μονοπώλησε διαφημιστικά φέτος, με 120 εκατομμύρια δολάρια να καταλήγουν μόνο στο Facebook, αλλά και άλλων τμημάτων του.

Εκτός από το Facebook, η Disney σταμάτησε τη διαφημιστική δαπάνη για το Hulu στο Instagram (που ανήκει στο Facebook). Από τις 15 Απριλίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου, το Hulu ξόδεψε 16 εκατομμύρια δολάρια στο Instagram.

Από την πλευρά του, το Facebook αναφέρει πως συνεργάζεται με ομάδες ανθρώπινων δικαιωμάτων προκειμένου να αναπτύξει εργαλεία που θα βοηθήσουν στον αγώνα κατά του μίσους και ότι έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια προκειμένου να κρατήσει τις πλατφόρμες του καθαρές, απαγορεύοντας 250 ακροεξιές οργανώσεις από το Facebook και το Instagram.

Το συνολικό διαφημιστικό έσοδο του Facebook αγγίζει τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια από συνολικά οκτώ εκατομμύρια διαφημιζόμενους.