Και η Ισπανία στο «στόχαστρο» της NSA

Και η Ισπανία στο «στόχαστρο» της NSA

Πάνω από 60 εκατ. κλήσεις Ισπανών σε διάστημα ενός μηνός «κρυφάκουσε» η NSA, που διαβεβαιώνει πως ο Ομπάμα δεν γνώριζε για την παρακολούθηση της Μέρκελ.

Τελειωμό δεν έχουν οι αποκαλύψεις για τη μυστική δράση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, καθώς νέα δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως εκτός από τα τηλέφωνα ηγετών όπως της Άνγκελα Μέρκελ, η NSA παρακολουθούσαν και τις τηλεφωνικές συνδιαλλέξεις εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των ισπανικών εφημερίδων El Pais και El Mundo, η NSA φέρεται να παρακολούθησε κρυφά περισσότερες από 60 εκατ. τηλεφωνικές κλήσεις στην Ισπανία σε διάστημα ενός μηνός. Συγκεκριμένα, βάσει στοιχείων που προκύπτουν από τα αρχεία που υπέκλεψε ο πρώην τεχνικός των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Έντουαρντ Σνόουντεν, η NSA παρακολουθούσε εκατομμύρια κλήσεις, μηνύματα sms και emails που αντήλλασαν Ισπανοί πολίτες την περίοδο μεταξύ 10 Δεκεμβρίου 2012 και 8 Ιανουαρίου 2013, εκ των οποίων «τουλάχιστον 3,5 εκατ. τηλεφωνήματα την ημέρα της 11ης Δεκεμβρίου».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της El Mundo, η NSA «δεν είχε καταγράψει το περιεχόμενο των κλήσεων, αλλά τον αριθμό σειράς των τηλεφώνων, τον τόπο όπου βρίσκονταν, τον αριθμό τηλεφώνου των καρτών SIM που χρησιμοποιήθηκαν και τη διάρκεια της κλήσης».

Η ισπανική κυβέρνηση, ακολουθώντας στα «χνάρια» της γερμανικής, έχει ζητήσει από τον Αμερικανό πρέσβη να δώσει εξηγήσεις σήμερα για την δράστη αυτή της NSA.

Εν τω μεταξύ, το γιαπωνέζικο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo αναφέρει σήμερα πως η NSA είχε ζητήσει το 2011 από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να την βοηθήσει στην παρακολούθηση επικοινωνιών μέσω από δίκτυα οπτικής ίνας. Σύμφωνα με το πρακτορείο, αυτό θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να παρακολουθούν την Κίνα. Ωστόσο, οι Γιαπωνέζοι φαίνεται πως αρνήθηκαν να συνδράμουν, επικαλούμενοι νομικούς περιορισμούς και έλλειψη προσωπικού.

Διαβάστε ακόμη: «Οι σοβαρότερες διαρροές στην ιστορία»

Διαβεβαιώσεις πως ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν γνώριζε»
Η NSA διαβεβαίωσε χθες μέσω εκπροσώπου της πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν είχε ενημερωθεί για την «ενδεχόμενη» παρακολούθηση των επικοινωνιών της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ. Όπως αναφέρει η δήλωση της εκπροσώπου της NSA, o επικεφαλής της NSA Κιθ Αλεξάντερ «δεν είχε συζητήσει με τον πρόεδρο Ομπάμα το 2010 σχετικά με την υποτιθέμενη επιχείρηση κατασκοπείας η οποία αφορούσε την καγκελάριο Μέρκελ και δεν συζήτησε ποτέ καμιά τέτοια επιχείρηση. Τα δημοσιεύματα του Τύπου που υποστηρίζουν το αντίθετο δεν είναι αληθή».

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται την ώρα που η Γερμανία πρόκειται να στείλει στην Ουάσινγκτον ανώτερα στελέχη των μυστικών της υπηρεσιών για να «διερευνήσουν» τις κατηγορίες για κατασκοπεία εκ μέρους των Αμερικανών. Παράλληλα, αντιπροσωπεία της Ευρ. Ένωσης  θα διεξάγει συναντήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα για το ίδιο ζήτημα.

Διαβάστε ακόμη: Από το 2002 παρακολουθούσαν το τηλέφωνο της Μέρκελ