Και νέα πετρελαιοπηγή στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους»

Και νέα πετρελαιοπηγή στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους»

Οι τζιχαντιστές αντάρτες συνεχίζουν την προέλασή τους στο Ιράκ καταλαμβάνοντας πόλεις του κουρδικού βορρά.

Συνεχίζουν ανενόχλητοι την προέλασή τους στο Ιράκ οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», καταλαμβάνοντας μία ακόμη κρίσιμη πετρελαιοπηγή, αυτήν την περιοχή στο ελεγχόμενο από τους Κούρδους βόρειο Ιράκ.

Οι σουνίτες αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Ζούμαρ και μία πετρελαιπηγή που βρίσκεται στην περιοχή ύστερα από μάχες με τις κουρδικές δυνάμεις για τον έλεγχό της. Η οργάνωση που από τον Ιούνιο προήλασε στο βόρειο Ιράκ, προειδοποίησε τους κατοίκους των γειτονικών χωριών κατά μήκους της μεθορίου με τη Συρία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι σχεδιάζουν επίθεση, είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες.

Εκτιμάται πως το «Ισλαμικό Κράτος» έχει αναπτύξει στη Συρία και το Ιράκ το δίκτυο λαθρεμπορίου του, μέσω του οποίου πλέον πουλά περίπου 100 βυτιοφόρα πετρελαίου την ημέρα για χονδρικά 9.000 δολάρια ανά βυτιοφόρο. Με άλλα λόγια, βγάζει 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με οδηγούς φορτηγών και αξιωματούχους. Διόλου άσχημα, για μια ομάδα με μόλις 10.000 μαχητές…

Δύο ακόμη πόλεις του κουρδικού Βορρά στα χέρια των τζιχαντιστών
Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν ακόμη δύο πόλεις στο βόρειο Ιράκ σήμερα αφού εκδίωξαν τους Κούρδους μαχητές, όπως δήλωσαν κάτοικοι και Κούρδοι αξιωματούχοι.

«Οι πεσμεργκά (κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας) αποσύρθηκαν από τη Σίντζαρ, το ΙΚ εισέβαλε στην πόλη», δήλωσε ο Χάιρ Σιντζάρι. «Ύψωσαν τη σημαία τους στα κυβερνητικά κτίρια», πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK).

Οι κάτοικοι της Σίντζαρ, που βρίσκεται 115 χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης κοντά στα σύνορα με τη Συρία, δήλωσαν ότι οι ισλαμιστές μαχητές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και πολλά χωριά στην περιοχή, μετά την υποχώρηση των πεσμεργκά.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Σουμάρια μετέδωσε επίσης την είδηση για την κατάληψη της πόλης, ενώ πρόσθεσε ότι οι τζιχαντιστές επέτρεψαν στους κατοίκους να την εγκαταλείψουν και να αναζητήσουν καταφύγιο στην αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Στην πόλη Σίντζαρ ζουν κυρίως μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των γεζίντι, του οποίους οι ισλαμιστές θεωρούν άπιστους.

Παράλληλα το ΙΚ κατέλαβε σήμερα και την πόλη Ουάνα που βρίσκεται κοντά στο φράγμα της Μοσούλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και κούρδους αξιωματούχους.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν την προέλασή τους στο βόρειο Ιράκ προς τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι. Ήδη έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ζούμαρ, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μοσούλης.

Διαβάστε ακόμη:

Η πιο τρομακτική «startup» στον κόσμο

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη

Τι σημαίνει η κρίση στο Ιράκ για την παγκόσμια οικονομία;

Το «χαλιφάτο» του ISIL