Και νέο Βρετανικό πακέτο με επιπλέον 63 κυρώσεις στη Ρωσία

Και νέο Βρετανικό πακέτο με επιπλέον 63 κυρώσεις στη Ρωσία
epa07956359 Union flags fly outside parliament event at 10 Downing Street in London, Britain, 28 October 2019. British Prime Minister Boris Johnson is awaiting today's vote at parliament on his general election motion. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aπαγορεύεται στις ρωσικές επιχειρήσεις να κάνουν χρήση επαγγελματικών υπηρεσιών που παρέχουν βρετανικές εταιρείες, στο πλαίσιο του τελευταίου γύρου κυρώσεων της βρετανικής κυβέρνησης.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας θα αποκόψουν τις ρωσικές επιχειρήσεις από τους τομείς της λογιστικής, της συμβουλευτικής και των δημοσίων σχέσεων, από τους οποίους η Ρωσία «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό». Οι βρετανικές υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν το 10% των ρωσικών εισαγωγών στους εν λόγω τομείς, γράφει ο Guardian.

Η υπουργός είπε: «Οι συναλλαγές με το καθεστώς Πούτιν είναι ηθικά χρεοκοπημένες, καθώς βοηθούν στη χρηματοδότηση μιας πολεμικής μηχανής που προκαλεί ανείπωτα δεινά σε ολόκληρη την Ουκρανία. Η διακοπή της ρωσικής πρόσβασης στις βρετανικές υπηρεσίες θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Κρεμλίνο και τελικά θα διασφαλίσει ότι ο Πούτιν θα αποτύχει στην Ουκρανία».

Τον Μάρτιο, το βρετανικό Big Four των ελεγκτικών εταιρειών – ήτοι οι EY, Deloitte, KPMG και PwC – ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις δραστηριότητές του σε Ρωσία και Λευκορωσία.

Παράλληλα, η Βρετανία έχει ανακοινώσει 63 νέες κυρώσεις σε κεντρικούς ρωσικούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων σε άτομα που συνδέονται με ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και εφημερίδες.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται υπάλληλοι του κρατικού σταθμού Channel One Russia, πολεμικοί ανταποκριτές που έχουν ενσωματωθεί στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ο μεγάλος κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Russian Television and Radio, το πρακτορείο InfoRos, ο ιστότοπος South Fron και το διαδικτυακό περιοδικό Strategic Culture Foundation, «μέσα που διαδίδουν την παραπληροφόρηση».

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποχρεώνει επίσης «εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακών υπηρεσιών και app stores» να αναλάβουν δράση ώστε να αποκλείουν περιεχόμενο των ρωσικών κρατικών μέσων RT και Sputnik.

Ο υπουργός Πολιτισμού Κρις Φιλπ δήλωσε: «Για πάρα πολύ καιρό το RT και το Sputnik διέδιδαν ανοησίες με τον μανδύα σοβαρών ειδήσεων για να δικαιολογήσουν την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Έχουν ήδη εκδιωχθεί από τη Βρετανία και έχουμε απαγορεύσει κάθε συναλλαγή μαζί τους. Τώρα τραβάμε την πρίζα από ιστότοπους, λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές, ώστε να σταματήσουμε περαιτέρω τη διάδοση των ψεμάτων τους».