Και ο καλύτερος bartender είναι Έλληνας

Και ο καλύτερος bartender είναι Έλληνας

Γνωρίστε τον Παναγιώτη Γιοβάνη που ανακηρύχθηκε ο «Καλύτερος Bartender» στην Ευρώπη στον διαγωνισμό της Angostura.

Ξαφνικά μαθαίνουμε ότι κατέχουμε άλλη μια πρωτιά. Ο Παναγιώτης Γιοβάνης από τη Λαμία πήρε μέρος στον διαγωνισμό της Angostura κι όχι μόνο κέρδισε όλους τους διαγωνιζόμενους συνάδελφούς του στην Ελλάδα, αλλά παραμέρισε και όλους τους Ευρωπαίους συμμετέχοντες για να πάρει εκείνος το εισιτήριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει τον Μάρτιο στην Καραϊβική. Ο Παναγιώτης μίλησε στο FortuneGreece.com για την επιτυχία του

Πόσο καιρό προετοιμάστηκες για αυτόν τον διαγωνισμό και τι  είδους προετοιμασία ήταν αυτή;

Ξεκίνησα την προετοιμασία μου στις αρχές Αυγούστου όταν έμαθα για τον διαγωνισμό της Angostura. Προετοιμαζόμουν  καθημερινά μέχρι και λίγο πριν από τον Ευρωπαϊκό που έγινε πριν λίγο καιρό στη Στοκχόλμη.

Τι είδους προετοιμασία ήταν;… Μάλλον όχι η αναμενόμενη. Χρειάστηκε να διαβάσω με κάθε λεπτομέρεια για το θαυμάσιο ρούμι Angostura. Έμαθα κάθε λεπτομέρεια και για το εξαιρετικό Angostura Bitter και ανακάλυψα στοιχεία και ιδιότητες που δεν γνώριζα. Έκανα αρκετούς συνδυασμούς, δοκίμασα πολλά cocktail και κατέληξα σε αυτά που μου άρεσαν. Τέλος έφτιαξα την παρουσίαση στο concept που ήθελα και προσάρμοσα την ιστορία πάνω στα cocktail μου.

1/3

Δείτε ακόμη: Πέντε κοκτέιλ με βάση τη μαστίχα

Πόσους ανταγωνίστηκες; Υπήρξε κάποιος ιδιαίτερα δύσκολος αντίπαλος;

Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αλήθεια, μου είναι αδύνατον να ξεχωρίσω κάποιον από τους συναδέλφους. Το επίπεδο όλων ήταν πολύ υψηλό.

Που θεωρείς ότι οφείλεται η επιτυχία σου;

Θα έλεγα πως οφείλεται σε αυτά που προανέφερα. Η πρώτη θέση στον διαγωνισμό ήταν το αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλα. Μιας προσπάθειας που περιελάμβανε πολύ διάβασμα και αρκετές ώρες προπόνησης.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το bar-tending;

Η πρώτη μου επαφή με το bar ήταν το 2000. Με το κομμάτι των cocktail ασχολήθηκα πιο ενεργά και πιο εντατικά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Έχεις τελειοποιήσει την τεχνική σου; Τι θεωρείς ότι σε κάνει πιο ξεχωριστό από τους συναδέλφους σου;

Θεωρώ ότι καθημερινά όλοι εξελίσσουμε την τεχνική μας μέσα από τη δουλειά μας. Πιστεύω επίσης πως δεν υπάρχει κάτι που με ξεχωρίζει από τους άλλους συναδέλφους. Ο καθένας μας είναι ξεχωριστός.

Πόσα χρόνια δουλεύεις στον τομέα;

Ασχολούμαι με τον τομέα της εστίασης τα τελευταία 15 χρόνια.

Δείτε ακόμη: Τα 5 ωραιότερα cocktail από τσίπουρο

Που σε βρίσκει κανείς;

Θα με βρει στο bar VENEZIA, ένα από τα διαχρονικότερα σημεία της πόλης μου, της Λαμίας.

Τόσα χρόνια ως bartender έχεις κάποια απίθανη ιστορία να μας πεις;

Ένα σημαντικό προσόν που πρέπει να έχει ο καλός bartender είναι η εχεμύθεια…

Πότε είναι ο επόμενος διαγωνισμός και πως προετοιμάζεσαι τώρα για το παγκόσμιο;

Ο Παγκόσμιος Τελικός του Angostura Global Challenge είναι αρχές Μαρτίου στο Τρινιντάντ Τομπάγκο στην Καραϊβική. Συνεχίζω να δουλεύω πάνω στα cocktail μου και στην παρουσίασή μου για να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έχω άγχος, αλλά θα κάνω ότι μπορώ για να το αποφύγω.

Διαβάστε ακόμη: Ποια είναι τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο σύμφωνα με το TripAdvisor;