Και η Siemens στο στόχαστρο της NSA

Και η Siemens στο στόχαστρο της NSA

Σύμφωνα με τον Έντουαρντ Σνόουντεν, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επιδίδονταν στη συγκέντρωση απόρρητων πληροφοριών από εταιρείες.

«Αν υπάρχουν πληροφορίες στην Siemens που έχουν αξία για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα -ακόμη κι αν αυτές δεν σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια- τότε θα αποσπάσουν αυτή την πληροφορία έτσι κι αλλιώς», δήλωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του με το γερμανικό δίκτυο ARD.

Ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) ανέλυσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στη Ρωσία και η οποία θα μεταδοθεί απόψε, το επιχείρημα ότι η NSA εμπλέκεται σε βιομηχανική κατασκοπεία και συλλέγει όσο περισσότερες απόρρητες πληροφορίες μπορεί, ανεξάρτητα από την όποια αξία τους για την εθνική ασφάλεια.

Σε κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από την μετάδοση μακροσκελούς συνέντευξής του από το τηλεοπτικό δίκτυο ARD, λέει ότι η Υπηρεσία δεν περιορίζει τις επιχειρήσεις κατασκοπείας της σε θέματα εθνικής ασφαλείας και ανέφερε ως έναν από τους στόχους της την γερμανική εταιρεία Siemens.

Διαβάστε ακόμη: Αλλαγές στην πολιτική παρακολουθήσεων από τον Ομπάμα

Ο ίδιος είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι δεν έχει πλέον στην κατοχή του έγγραφα ή πληροφορίες από τις δραστηριότητες της NSA και ότι έχει παραδώσει ό,τι διέθετε σε επιλεγμένους δημοσιογράφους. Είπε ακόμη ότι δεν έχει τον έλεγχο επί της δημοσίευσης των πληροφοριών αυτών.

Οι πληροφορίες ότι η αμερικανική κυβέρνηση κατασκοπεύει αμερικανούς πολίτες και ξένους αξιωματούχους και το εύρος της κατασκοπείας αυτής είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο Σνόουντεν έδωσε σχετικά έγγραφα σε μέσα ενημέρωσης.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν σοκ στη γερμανική κοινή γνώμη. Η πληροφορία ότι η NSA παρακολουθούσε και το κινητό της καγκελαρίου Μέρκελ ενέτεινε την λαϊκή οργή στη Γερμανία, η οποία πιέζει να συναφθεί μία συμφωνία «μη κατασκοπείας» με τις ΗΠΑ, χώρα με την οποία διατηρεί στενή συμμαχία.

Διαβάστε ακόμη: Η ατελείωτη λίστα του «Μεγάλου Αδελφού»

Ο ισχυρισμός του Σνόουντεν ότι η NSA εμπλέκεται σε βιομηχανική κατασκοπεία ακολουθεί δημοσίευμα της Washington Post νωρίτερα αυτόν τον μήνα σύμφωνα με το οποίο η Υπηρεσία τοποθέτησε λογισμικό σε σχεδόν 100.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο επιτρέποντας έτσι την παρακολούθηση αυτών των συσκευών.

Η NSA τοποθέτησε τον μεγαλύτερο όγκο αυτού του λογισμικού αφού απέκτησε πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά έχει επίσης χρησιμοποιήσει και μία μυστική τεχνολογία που της επιτρέπει την είσοδο ακόμη κι όταν οι υπολογιστές δεν είναι συνδεδεμένοι με το Διαδίκτυο, έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους, ειδικούς στους υπολογιστές, καθώς και έγγραφα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τον Σνόουντεν. Στόχοι του προγράμματος αυτού με την κωδική ονομασία Quantum ήταν, μεταξύ άλλων, μονάδες του κινεζικού στρατού και βιομηχανικοί στόχοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Νέες αποκαλύψεις από τον Σνόουντεν για τις μυστικές παρακολουθήσεις