Kαίγονται για τρίτη ημέρα τα Βίλια – Ξεπερνά τα 20 χλμ. το πύρινο μέτωπο

Kαίγονται για τρίτη ημέρα τα Βίλια – Ξεπερνά τα 20 χλμ. το πύρινο μέτωπο
Φωτιά καίει πεύκα, στο όρος Πατέρας, στην επαρχιακή οδό Οινόης - Πόρτο Γερμενού στη Μάνδρα, καθώς η φωτιά καίει σε δυσπρόσιτα σημεία, Τρίτη 17 Αυγούστου 2021. Στη μάχη για την πυρκαγιά στα Βίλια μπήκαν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια «Ιλιούσιν» χωρητικότητας 40 τόνων, που πλέον κάνουν ρίψεις νερού πάνω στα μέτωπα στο όρος Πατέρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πυρκαγιά μέχρι τις απογευματινές ώρες. Τα δύο ρωσικά αεροσκάφη έρχονται να ενισχύσουν την δύναμη κρούσης του μηχανισμού πυρόσβεσης και ειδικότερα τα εναέρια μέσα, που έχουν ήδη ενισχυθεί, και επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το άλλο ρωσικό Beriev-200. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, 'Άγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, αλλά η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα και τις πρωινές ώρες, που εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα Βίλια. Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (16/8/2021) έλαβε πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ το γεγονός ότι πρόκειται για ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή δυσκολεύει το έργο των επίγειων δυνάμεων. 

Πλέον, όλες οι ελπίδες εναποτίθενται στα εναέρια μέσα, που άρχισαν τις ρίψεις νερού με το πρώτο φως της ημέρας.

Η φωτιά βρίσκεται πλέον ανάμεσα σε Παλαιοχώρι και Θέα. Είναι δύο από τους οικισμούς που χθες έλαβαν το μήνυμα για εκκένωση Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν απλωθεί σε σημεία που υπάρχουν οικισμοί.

Ξεπερνά τα 20 χλμ. το πύρινο μέτωπο

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και του Παλαιοχωρίου.

«Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια. Είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο. Πάνω από 20 χιλιόμετρα.

Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση, η οποία δεν λειτουργούσε. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο.

Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης. Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα» είπε μιλώντας στο Mega.

Ενδείξεις για εμπρησμό

«Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε τόσες πυρκαγιές σε σύντομο χρονικό διάστημα και με άπνοια» δήλωσε στο Mega ο Λευτέρης Κοσμόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για εμπρησμό.

«Δυστυχώς το βράδυ είχαμε τεράστια μέτωπα που κατάπιαν τα δάση» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το στα Παλαιοκούνδουρα θέλει προσοχή. «Είναι μία φωτιά ανεξέλεγκτη, άρα πάλι περιμένουμε τα εναέρια μέσα να τη σβήσουν. Είναι δάση που δεν υπάρχει πρόσβαση καμία» υπογράμμισε.

Τι αναφέρει η Πυροσβεστική

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στα Βίλια επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.  

Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Στέφανος Κολοκούρης.