Κέιτ Μίντλετον: Τα ζητήματα που αναδείχθηκαν από την παραποιημένη φωτογραφία

Κέιτ Μίντλετον: Τα ζητήματα που αναδείχθηκαν από την παραποιημένη φωτογραφία
Britain's Catherine, Duchess of Cambridge, meets members of the British and New Zealand teams before boarding on the F50 foiling catamaran of the British team to take part in a friendly "Commonwealth Race" against their rivals, ahead of the final day of the Great Britain Sail Grand Prix, during a visit in Plymouth, on July 31, 2022. (Photo by Jeff Gilbert / POOL / AFP) Photo: AFP
Αυξάνεται η ανησυχία σε μια χρονιά, που ο μισός κόσμος πηγαίνει στις κάλπες.

Σε μια εποχή που η καχυποψία για την παραποίηση media έχει φτάσει σε ένα νέο επίπεδο ανησυχίας, ο σάλος με τη φωτογραφία της πριγκίπισσας της Ουαλίας υπογραμμίζει την ευαισθησία γύρω από την παραποίηση της εικόνας.

Η Κέιτ Μίντλετον ήταν το αντικείμενο μιας διαμάχης για την επεξεργασία εικόνας το 2011, όταν η Grazia προσάρμοσε μια φωτογραφία της την ημέρα του γάμου της – αλλά αυτό ήταν πριν οι ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη θέσουν τους πάντες σε εγρήγορση.

Υπήρξε ένας κατακλυσμός από AI deep fake τα τελευταία χρόνια, από ένα βίντεο του Volodymyr Zelenskiy που λέει στους στρατιώτες του να παραδοθούν, μέχρι τις εικόνες της Taylor Swift. Τα ιστορικά παραδείγματα παραποιημένων εικόνων μπορεί να είναι άκομψα – από Αργεντινούς ποδοσφαιριστές που κρατούν τσάντες μέχρι τους αγνοούμενους υφισταμένους του Στάλιν – αλλά υπάρχει πλέον μια ανησυχητική αξιοπιστία στο περιεχόμενο που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι προσπάθειες της Μίντλετον να προσαρμόσει μια οικογενειακή φωτογραφία, εν μέσω φρενήρων εικασιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την ευημερία της, προσέκρουσαν ευθέως σε διαδεδομένες ανησυχίες σχετικά με την εμπιστοσύνη στις εικόνες, το κείμενο και τον ήχο σε μια χρονιά που ο μισός κόσμος πηγαίνει στις κάλπες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτή η φωτογραφία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του γιατί το 2024 είναι μια κρίσιμη χρονιά για τον εντοπισμό – και τη διακοπή – των παραποιημένων media», λέει η Shweta Singh, επίκουρη καθηγήτρια πληροφοριακών συστημάτων στο Warwick Business School.

«Ενώ αυτή μπορεί να ήταν κάποια χαμηλού επιπέδου επεξεργασία με photoshopping, πολλά από τα επεξεργασμένα media που κυκλοφορούν σήμερα μπορεί να είναι πιο δυσοίωνα. Με τις εκλογές τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ φέτος, η σημασία της γνησιότητας των media δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Μια ύποπτη φωτοεπεξεργασία όπως αυτή υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού στα μέσα ενημέρωσης που του παρουσιάζονται και κινδυνεύει να βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη του κοινού».

Ο Μάικλ Γκριν, ανώτερος λέκτορας στα ψηφιακά μέσα στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, λέει ότι η φωτογραφία της οικογένειας Ουαλίας είναι «σαφώς ερασιτεχνικού επιπέδου επεξεργασία» με τη χρήση λογισμικού όπως το Adobe Photoshop, αν και η πριγκίπισσα δεν επιβεβαίωσε ποια εργαλεία χρησιμοποίησε αφού παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι είχε τροποποιήσει τη φωτογραφία.

Ο Γκριν λέει ότι οι αλλαγές της Κέιτ Μίντλετον «ξεπερνούν τις διορθώσεις» και αντιπροσωπεύουν σημαντική επεξεργασία, αν και προσθέτει ότι το τελικό αποτέλεσμα υπογράμμισε την απειρία της με το λογισμικό που χρησιμοποιούσε.

Σημειώνεται ότι μετά το σάλο, ορισμένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία φωτογραφιών στον κόσμο απέσυραν τη φωτογραφία αφού διαπιστώθηκε ότι παραβιάζει σαφώς τις κατευθυντήριες γραμμές. Το Associated Press, το οποίο απέσυρε την εικόνα, αναφέρει ότι μια φωτογραφία «δεν πρέπει να τροποποιείται στο Photoshop ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο», ενώ το Agence France-Presse αναφέρει ότι οι φωτογραφίες δεν πρέπει να «παραποιούνται ή να επεξεργάζονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: