Μητσοτάκης για Τέμπη: «Οργή» για όσους μιλούν για μπάζωμα – Πάνω από τα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Μητσοτάκης για Τέμπη: «Οργή» για όσους μιλούν για μπάζωμα – Πάνω από τα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα.

Για την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών -στον απόηχο της ολοκληρώσης της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή- και για τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης μίλησε, μεταξύ άλλων, την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στο θέμα της εξεταστικής για τα Τέμπη και μετά από το πόρισμα των βουλευτών της ΝΔ που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία τη Δευτέρα από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε πως «τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη. Εμείς κάναμε την καλύτερη δουλειά αλλά θεωρώ λογικό η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση. Η δικαιοσύνη θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Εκείνη ζήτησε δεύτερο πραγματογνώμονα».

Απαντώντας στις κατηγορίες προς την κυβέρνηση περί μπαζώματος του χώρου τς τραγωδίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Τι να συγκαλύψουμε. Δεν θα ξεχάσω τις εικόνες, τις μυρωδιές. Ήξερα ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί να βρουν σωρούς στα συντρίμμια. Λυπάμαι και οργίζομαι για όσους μιλούν για μπάζωμα».

«Τι απέγιναν αυτά τα βαγόνια; Εξαϋλώθηκαν; Ο πρώτος πραγματογνώμονας δεν είπε τίποτα από αυτά» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια» τόνισε.

Ερωτηθείς αν είναι αυτή τη στιγμής ο σιδηρόδρομος είπε «Είναι όσο μπορεί κουβαλώντας τις χρόνιες παθογένειες. Η σύμβαση 717 ολοκληρώθηκε μέχρι που χτύπησε ο Daniel».

«Πρέπει να δούμε όμως και τον ανθρώπινο παράγοντα» ανέφερε, σύμφωνα με το skai.gr.

Ακρίβεια και κατώτατος μισθός

Αναφορικά με την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η κυβέρνηση απαντάει με αυξήσεις μισθών. Ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος τα 950 το 2027. Θα τον πετύχουμε τον στόχο. Ήδη από το 2019 οι μισθοί έχουν αυξηθεί λίγο παραπάνω από 20%. Πέφτει η ανεργία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προσεγγίσουν εργαζόμενους».

«Υπήρχε λόγος που αυξήθηκαν οι τιμές. Διότι αυξήθηκαν οι συντελεστές του κόστους. Δεν υπάρχει όμως λόγος να υπάρχουν όταν οι συντελεστές κόστους πέφτουν».

Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί στα μέσα Μαρτίου και θα τεθεί από 1η Απρίλιου θα είναι πάνω από 800 ευρώ, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τα υψηλά ενοίκια, υποστήριξε ότι τα ενοίκια αυξήθηκαν διότι η οικονομία πάει καλύτερα και η ζήτηση για σπίτια είναι μεγαλύτερη από τη προσφορά. Για το λόγο αυτό κάναμε προγράμματα όπως το «Σπίτι μου», τα προγράμματα « Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» ενώ παράλληλα προχωράμε και σε πρόσθετα προγράμματα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα. «Έχουμε ένα δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε» τόνισε.

Για την Υγεία

«Ο στόχος μας είναι μέσα στην τετραετία να πούμε ότι κάτι άλλαξε στο ΕΣΥ. Πιο ποιοτικό με καλύτερες υπηρεσίες υγείας και χωρίς τις διακρίσεις που υπάρχουν σήμερα» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης

«Τα απογευματινά χειρουργεία ξεκινούν σήμερα στο Παπαγεωργίου και στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη» τόνισε και πρόσθεσε ότι «τα απογευματινά χειρουργεία μπορεί να γίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν αντικαθιστούν τα πρωινά».

«Θα διαθέσουμε ένα ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε κυρίως για τους ευάλωτους πολίτες μας να είναι δωρεάν. Θα έχουν πρόσβαση και άνθρωποι που σήμερα δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σημαντικοί πόροι κατευθύνονται επίσης στην βελτίωση των υποδομών και κυρίως στα επείγοντα. Έμφαση στον προσωπικό γιατρό και την πρωτοβάθμια φροντίδα. Και σε θέματα με τη δημόσια υγεία, την πρόληψη».

«Η πανδημία μας άφησε περισσότερες ΜΕΘ και ιατρικό προσωπικό και σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για τη βία

Μιλώντας για τη βία και αναφερόμενος στα σχετικά φαινόμενα που καταγράφονται στα σχολεία της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες μετά και τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη προ ημερών.
«Οι ύποπτοι θα δικαστούν» υποστήριξε και τόνισε ότι πλέον υπάρχει και μια κινητοποίηση της κοινωνίας.

Σχετικά με το μπούλινγκ στα σχολεία ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ενεργοποιείται η πλατφόρμα για το μπούλινγκ ενώ παράλληλα υπάρχει ενίσχυση με ψυχολόγους στα σχολεία. Έχει ενταθεί η παρουσία της αστυνομίας κυρίως στις γειτονιές. Υπάρχει μια αισθητή βελτίωση αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στο αίσθημα του πολίτη.

«Υπάρχει πρόοδος ως προς την Greek mafia» υποστήριξε.

Για την οπαδική βία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι στιγμής στο ποδόσφαιρο φαίνεται να έχουν παράγει θετικά αποτελέσματα. «Η εικόνα των γηπέδων φαίνεται πως δεν υπάρχει ένταση πια» είπε. Στο μπάσκετ υποστήριξε πως η εικόνα είναι καλύτερη.

Για τα πανεπιστήμια

Για τα πανεπιστήμια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι περίμενε με το ΠΑΣΟΚ να υπάρχει γέφυρα συνεργασίας και όχι την αντιπαράθεση που είχαμε στη Βουλή.

Για τα πανεπιστήμια που θα έρθουν στη χώρα είπε πως στο βασικό επιχείρημα γιατί η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα μαζί με την Κούβα που έχει μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν υπάρχει απάντηση. «Είναι επιλογή ελευθερίας. Την υλοποιήσαμε. Θα προχωρήσουμε και την αλλαγή στο άρθρο 16. Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής. Θέσαμε αυστηρά κριτήρια», ανάφερε.

Και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ έκανε επιστροφή στη μηχανή του χρόνου. Προφανώς όταν αλλάξουμε το άρθρο 16 θα μπορούμε να κάνουνε περισσότερα. Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Το δικαστήριο πιστεύω ότι θα υποστηρίξει τη θέση την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει. Θα υπάρχει ενδιαφέρον. Ας περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα βλέποντάς την ως περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Πιστεύω πως το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα του νόμου. Να πω ότι το 85% των άρθρων αφορούσε τα δημόσια πανεπιστήμια».

Κασσελάκη και ευρωεκλογές

Για τον κ. Κασσελάκη και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής: «Ομιλώ και ως παθών. Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ένα νόμο ο οποίος δεν είχε πολύ λογική. Στοχοποίησε εμένα και τη σύζυγο μου. Προσαρμοστήκαμε αμέσως. Τώρα ακουμπάει τον κ. Κασσελάκη και μας κουνάει το δάκτυλο. Αλλά ερωτάται και άλλα απαντάει. Ο νόμος ισχύει για όλους. Να μας κουνάει το δάκτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ για κράτος δικαίου όταν έχουν βγει ο κ. Κοντονής και ο κ. Τσιπρας..».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θα κριθεί κάνεις από τα θέματα αυτά αλλά από το αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

«Ας είμαστε σοβαροί. Αδιανόητο να λέγονται αυτά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη σαχλαμάρα», απάντησε στο ερώτημα αν όντως είχε προσεγγίσει τον κ. Κασσελάκη για να τον υπουργοποιήσει.

«Αισθάνομαι αντιπολίτευση από τα πραγματικά προβλήματα», συνέχισε τονίζοντας πως στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.

«Εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης. Εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και εμείς την κρατήσαμε. Ο επόμενος ευρωπαϊκός κύκλος έχει πολλά σημαντικά ζητήματα. Ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί;», πρόσθεσε ενώ είπε πήχης για τη ΝΔ είναι «το καλύτερο δυνατόν».

Ερωτήσεις αν υπάρχει θέμα με την κα Ασημακοπούλου είπε πως «η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί και υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν» και ότι «κάνουμε κι εμείς την έρευνά μας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επιστολική ψήφο τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντική μεταρρύθμιση.

Για τον πυρσό στο έμβλημα της ΝΔ και τα πρόσωπα που ήρθαν από το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «το σήμα είναι επετειακό και τότε ήμασταν στα μαχαίρια με το ΠΑΣΟΚ».

Πρόσθεσε ότι η ΝΔ «κατάφερε να συνενώσει ανθρώπους και από το ΠΑΣΟΚ που σήμερα είναι ΝΔ».

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για την Ακροδεξία είπε ότι «είχε πάντα διακριτή εκλογική παρουσία με διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς στη χώρα μας».

«Να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του υπευθύνου πατριώτη και αυτού που πουλάει τον πατριωτισμό του χωρίς να μπορεί να τον υποστηρίξει με συγκεκριμένες πολιτικές», συμπλήρωσε.

«Θετική εξέλιξη που δεν έχουμε παραβιάσεις ένα χρόνο» είπε για τα ελληνοτουρκικά ενώ είπε ότι ο προγραμματισμός είναι κάποια στιγμή να επισκεφτεί το Μάιο την ‘Αγκυρα.

«Συζητήσαμε για το μεγάλο αγκάθι αλλά και να μην το λύσουμε αυτό, μπορούμε να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε» είπε, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα.

Για την υπόθεση Μπελέρη είπε ότι «θα επιμείνουμε, δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση και είναι δεδομένο ότι ο τρόπος αυτός έχει επηρεάσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις»

«Δεν καταλάβαμε ακριβώς τι έγινε. Αλλά σίγουρα καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει να βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη», απάντησε σε ερώτηση αν φοβήθηκε στην Ουκρανία και τόνισε: «Είμαστε με τον αμυνόμενο. Κάνεις δεν μπορεί να αλλάξει τα σύνορα δια της βίας».

Επίσης ερωτηθείς αν προτιμά να εκλεγεί ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ απάντησε: «Όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο ισχυρές που δεν πιστεύω ότι θα ξεφύγουν από τις ράγες που έχουν μπει ανεξαρτήτως από το ποιος θα εκλεγεί».

Τέλος μετά από σχετική ερώτηση για το βραχιόλι που φορούσε είπε ότι «μου το πήρε η σύζυγος μου κατά την επίσκεψη που κάναμε στην Ινδία, είναι μπλε και άσπρο».

Επίσης ευχήθηκε να πάνε και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στο final four της ευρωλίγκας του μπάσκετ και να πάρει την κούπα ο καλύτερος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: