Κελιά «θανάτου» οι φυλακές της Συρίας

Κελιά «θανάτου» οι φυλακές της Συρίας

847 άνθρωποι έχασαν από την αρχή της χρονιάς τη ζωή τους μέσα στις φυλακές της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σχεδόν 850 κρατούμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις φυλακές της Συρίας από την αρχή της χρονιάς εξαιτίας βασανιστηρίων ή έπειτα από συνοπτικές εκτελέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Από την αρχή της χρονιάς και έως τις 13 Μαΐου, 847 κρατούμενοι -εκ των οποίων 15 μικρότεροι των 18 ετών και έξι γυναίκες- έχασαν τη ζωή τους στις φυλακές, τα μπουντρούμια των υπηρεσιών ασφαλείας και τα στρατόπεδα», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση, προσθέτοντας ότι «για τον θάνατό τους ενημερώθηκαν οι οικογένειες και οι συγγενείς τους».

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των βασανιστηρίων, των εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες, της κακομεταχείρισης, των κακών συνθηκών κράτησης –στις οποίες περιλαμβάνεται η έλλειψη τροφής– και επειδή δεν κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονταν», επεσήμανε το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με την οργάνωση που βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο πολιτών, γιατρών και στρατιωτικών σε όλη τη Συρία, ο αριθμός των νεκρών είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος, καθώς μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων κρατούμενων της συριακής κυβέρνησης 18.000 αγνοούνται, για τους οποίους το Παρατηρητήριο εκφράζει φόβους ότι έχουν πεθάνει.

«Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται γιατί δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο ώστε να μεταπειστεί το καθεστώς που παραδίδει τις σορούς σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Όταν ο εγκληματίας γνωρίζει ότι δεν θα λογοδοτήσει, συνεχίζει τα εγκλήματά του», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Συριακός στρατός και πολίτες εισήλθαν μετά από δύο χρόνια στην Χομς