«Η Κένυα είναι επίσημα εμπόλεμη ζώνη» δηλώνει η Αλ Σεμπάμπ

«Η Κένυα είναι επίσημα εμπόλεμη ζώνη» δηλώνει η Αλ Σεμπάμπ

Ανησυχία για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε τουριστικά θέρετρα στην Κένυα, ενώ ο πρόεδρος Κενυάτα δηλώνει πως δεν ευθύνονται ισλαμιστές αλλά ντόπιοι.

Μία ημέρα μετά την επίθεση στην παραλιακή πόλη Μπεκετόνι της Κένυας όπου τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι ένοπλοι ισλαμιστές της Αλ Σεμπάμπ εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσθέτοντας 15 ακόμη νεκρούς στον απολογισμό των θυμάτων.

Νωρίτερα σήμερα, ο συντονιστής του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή, ο Μουαναϊσα Χαμίσι, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το βράδυ της Δευτέρας ένοπλοι που συνδέονται με την αλ Κάιντα εξαπέλυσαν επίθεση στο Πορομόκο κοντά στο Μπεκετόνι, που βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή μεταξύ της Μομπάσα και της σομαλικής μεθορίου στα βόρεια. «Αυτές οι επιθέσεις είναι λυπηρές και οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε ο Τζόζεφ Όλε Λένκου στο Μπεκετόνι, όπου αποδοκιμάστηκε από ντόπιους.

«Καταδικάζουμε τις χθεσινές δολοφονίες και την τελευταία επίθεση σήμερα κατά την οποία 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σπίτια πυρπολήθηκαν», είπε ο ίδιος αναφερόμενος στη νέα επίθεση στο χωριό Πορομόκο.

Ο πρόεδρος της Κένυας δήλωσε από την πλευρά του ότι οι επιθέσεις ήταν σχεδιασμένες από «ντόπια πολιτικά δίκτυα», και απέρριψε την ανάληψη της ευθύνης από την ισλαμιστική οργάνωση αλ-Σεμπάμπ της Σομαλίας. «Η επίθεση στο Λαμί ήταν επεισόδιο εθνοτικής βίας εναντίον της κενυατικής κοινότητας, το οποίο ήταν καλά σχεδιασμένο και ενορχηστρωμένο και είχε πολιτικά κίνητρα», δήλωσε σε ομιλία του προς το έθνος ο πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα, αναφερόμενος στην κομητεία Λαμί όπου πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις.

«Γι’ αυτό, δεν επρόκειτο για μια τρομοκρατική επίθεση της αλ-Σεμπάμπ. Στοιχεία δείχνουν πως ντόπια πολιτικά δίκτυα είναι αναμιγμένα στο σχεδιασμό και την εκτέλεση του εγκλήματος μίσους. Επωφελήθηκε επίσης το καιροσκοπικό δίκτυο άλλων εγκληματικών συμμοριών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κένυας.

Χθες πάντως, η σομαλική ισλαμιστική οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση δηλώνονττας ότι η επίθεση στο Μπεκετόνι, ήταν μια απάντηση στη «βίαιη καταστολή της κυβέρνησης της Κένυας εναντίον των μουσουλμάνων στην Κένυα», καταγγέλλοντας «τους εκφοβισμούς και τις εξωδικαστικές εκτελέσεις των μουσουλμάνων αξιωματούχων».

Επιπλέον, η Αλ Σεμπάμπ «την εισβολή και την κατοχή, που συνεχίζει ο στρατός της Κένυας των (δικών τους) μουσουλμανικών εδαφών και τη σφαγή των αθώων μουσουλμάνων στη Σομαλία». Σύμφωνα με τοπικές πηγές, στην περιοχή του Μπεκετόνι κατοικούν κατά πλειονότητα χριστιανοί, ενώ στα παράλια, όπου συγκεντρώνονται οι τουρίστες από χώρες της Δύσης, κατοικούν κυρίως μουσουλμάνοι.

«Στους τουρίστες που επισκέπτονται την Κένυα, εμείς τους λέμε το εξής: η Κένυα είναι επίσημα μια εμπόλεμη ζώνη» και όσοι επισκέπτονται αυτήν την χώρα το κάνουν «με δική τους ευθύνη» προειδοποίησε η ένοπλη οργάνωση.

«Οι ξένοι, από ανησυχία για την ασφάλειά τους, πρέπει να μείνουν μακριά από την Κένυα ή να υποστούν τις πικρές επιπτώσεις της τρέλας τους. Εμείς σας προειδοποιήσαμε!» προσέθεσαν οι ίδιοι.

Διαβάστε ακόμη:

Η άγνωστη «πολυεθνική» Αλ Σαμπάμπ