Κέντρο αριστείας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ΕΥ στον «Δημόκριτο»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία ακόμα μεγαλύτερη συμφωνία σε όρους ύψους χρηματοδότησης αναμένεται να ανακοινωθεί επίσης πριν το τέλος του χρόνου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Κέντρο αριστείας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργείται στον «Δημόκριτο», με χρηματοδότηση από τον διεθνή ελεγκτικό οίκο ΕΥ.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται ίσως και αύριο, σε εκδήλωση που προγραμματίζεται με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, του προεδρεύοντος του Δημοκρίτου, Διευθυντή του ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας Βασιλείου Κυλίκογλου και των υπευθύνων της ΕΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, το κέντρο θα δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ανάγνωσης, σύγκρισης κειμένων και εξαγωγής συμπερασμάτων από αυτήν. Ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί η νέα τεχνολογία είναι η μελέτη παλιών συμβολαίων , η σύγκριση τους με νεότερα κείμενα και η εξαγωγή συμπερασμάτων για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην σύνταξή τους. Στο έργο θα απασχοληθούν 40 ερευνητές για τους οποίους έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία προκήρυξης των θέσεων, που θα καλυφθούν κυρίως από επιστήμονες του τομέα της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης.

Κατά τις πληροφορίες εκφράζεται ενδιαφέρον ισχυρό από Έλληνες επιστήμονες που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του χρόνου.

Μία ακόμα μεγαλύτερη συμφωνία σε όρους ύψους χρηματοδότησης αναμένεται να ανακοινωθεί επίσης πριν το τέλος του χρόνου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων Euro για την αναβάθμιση του συνόλου των κτιριακών υποδομών του Δημοκρίτου και την υποστήριξη της μεταφοράς τεχνογνωσίας στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της νανοτεχνολογίας από τα ερευνητικά εργαστήρια προς τις επιχειρήσεις.