Κεραυνοί στην Αττική- Ελπίδες για βροχή και Πελοπόννησο

Κεραυνοί στην Αττική- Ελπίδες για βροχή και Πελοπόννησο
Μία γυναίκα περπατάει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μία βροχερή χειμωνιάτικη ημέρα, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την Πέμπτη προβλέπονται σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά, την Εύβοια και τις Σποράδες.

Η αισθητή υποχώρηση της θερμοκρασίας και η επικράτηση πολύ ισχυρών βορείων ανέμων στο Αιγαίο θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού έως και την Κυριακή 15 Αυγούστου, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη.

Η ένταση των βοριάδων θα φτάνει τα 7 και πιθανώς 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Την Πέμπτη προβλέπονται σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά, την Εύβοια και τις Σποράδες, ενώ πρόσκαιρες τοπικές βροχές αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και την Παρασκευή και το Σάββατο.Πρόσκαιρη αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από τη χώρα μας προβλέπει από το απόγευμα της Τετάρτης το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η απομάκρυνση των πολύ θερμών αερίων μαζών από την περιοχή μας θα συνοδευτεί από την ανάπτυξη καταιγίδων αρχικά στα ηπειρωτικά τμήματα σήμερα το απόγευμα (με τοπικές χαλαζοπτώσεις) και αργότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο.

Ιδιαίτερη προσοχή

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών στην Εύβοια, καθώς οι αργά κινούμενες καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν τοπικά προβλήματα. Βελτίωση των καιρικών συνθηκών προβλέπεται το μεσημέρι της Πέμπτης.

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις αυξημένες τις πρωινές ώρες στα ανατολικά, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες σε Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και πιθανόν στην Ανατολική Στερεά, ενώ τις θερμές ώρες στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους ή σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τμήματα. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Άνεμοι

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 37 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 25 έως 37 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 23 έως 41 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 25 έως 34 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 36 βαθμούς στην Κρήτη, 26 έως 37 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο μέτριοι 5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κεντρικό Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες στα βόρεια τμήματα του νομού αναμένεται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 35 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα ανατολικά και βόρεια θα είναι 1-2 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Προειδοποίηση Αρναούτογλου

Ο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook προειδοποιεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί το απόγευμα της Τετάρτης 11 Αυγούστου αφού αναμένεται να «πέσουν» μπόρες, αλλά και χαλάζι σε μια σειρά περιοχές. Να θυμίσουμε ότι σε εξέλιξη είναι η μάχη στα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Γορτυνία και Ανατολική Μάνη.

 Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ σημειώνει στην ανάρτησή του ότι: «Περιοχές με τη μεγαλύτερη πιθανότητα για ένα πέρασμα από μπόρα ή και καταιγίδα στο διάστημα μεταξύ μεσημεριού και απογευματινών αργά ωρών!

Στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, καθώς και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Στερεάς τοπικά και κυρίως στα ορεινά δεν αποκλείεται να είναι και έντονα και να συνοδεύονται από ισχυρό άνεμο ή και από χαλάζι! Προσοχή! Όσο πιο σκούρο το χρώμα τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα εκδήλωσής τους!».

Η ανάρτηση στο Facebook και ο χάρτης με τις περιοχές

Να σημειώσουμε ότι χθες οι κάτοικοι στην Καβάλα είδαν να πέφτει χαλάζι στην περιοχή τους και, μάλιστα, σε μέγεθος βερύκοκου. Δείτε χαρακτηριστικό βίντεο: