Κεραυνοί Dimon: Πιο πιθανό το σενάριο της ύφεσης, κραχ -30% στις μετοχές – Οι στόχοι για το κλίμα δεν θα επιτευχθούν

Κεραυνοί Dimon: Πιο πιθανό το σενάριο της ύφεσης, κραχ -30% στις μετοχές – Οι στόχοι για το κλίμα δεν θα επιτευχθούν
epa05050930 CEO of JP Morgan Chase Jamie Dimon participates in a panel discussion entitled 'Financial Inclusion to Advance Global Growth and Equality', during the Financial Inclusion Forum hosted by the US Department of the Treasury and the US Agency for International Development (USAID) at the Treasury Department in Washington, DC, USA, 01 December 2015. The forum brought together leaders from the US and foreign governments, financial institutions and other corporations, and nonprofits; to discuss ways to increase access to safe and affordable financial services. EPA/MICHAEL REYNOLDS EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Στην περίπτωση της σκληρής ύφεσης, θα μπορούσατε να περιμένετε ότι η αγορά θα υποχωρήσει από 20% έως 30%», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan

Τρεις ημέρες μετά το sell off που πυροδότησε με δηλώσεις του στη Wall Street, προβλέποντας ύφεση στις ΗΠΑ σε «6 έως 9» μήνες, επικαλούμενος παράγοντες όπως η αύξηση των επιτοκίων, ο επίμονος πληθωρισμός και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και εκτιμώντας ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να πέσουν 20% από τα τρέχοντα επίπεδα, ο ιθύνων νους της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Jamie Dimon προέβλεψε πως η Fed δεν μπορεί να «ψυχράνει» την οικονομική δραστηριότητα χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

«Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να υπάρξει ήπια προσγείωση – δεν νομίζω, αλλά μπορεί»  είπε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι οι εναλλακτικές θα ήταν ήπια ή σοβαρή ύφεση. 

«Στην περίπτωση της σκληρής ύφεσης, θα μπορούσατε να περιμένετε ότι η αγορά θα υποχωρήσει από 20% έως 30%», είπε προσθέτοντας άλλο ένα 10% στον αριθμό που παρουσίασε για πρώτη φορά τη Δευτέρα.

Εκτός όμως από την πρόβλεψη μιας «σκληρής προσγείωσης» και ενός κραχ 30%, ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας είπε ότι το επιτόκιο κεφαλαίων της Fed πιθανότατα θα πρέπει να αυξηθεί υψηλότερα από το επίπεδο 4% – έως 4,5%.  Ωστόσο, ο Dimon είπε πως έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στον πρόεδρο της Fed Jay Powell, προσέθεσε δε ότι ο στασιμοπληθωρισμός είναι πολύ χειρότερος από τα περισσότερα από άλλα πιθανά αποτελέσματα.

Εις ένδειξη ότι οι αγορές μπορεί να προηγούνται, ο Dimon είπε ότι ο καταναλωτής θα μπορούσε να είναι ισχυρός για άλλους εννέα μήνες (περίπου τη στιγμή που θα χτυπήσει η ύφεση). Με άλλα λόγια, ο Dimon, ο οποίος έχει προειδοποιήσει για ύφεση και κραχ στις μετοχές, έχει επίσης επανειλημμένα τονίσει ότι οι καταναλωτές είναι ακόμα υγιείς.  

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan είπε πως η τράπεζα έχει 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, η Κίνα μπορεί να σημειώσει ανάπτυξη 3-4% και ότι οι τιμές των εμπορευμάτων σε όλο τον κόσμο είναι πολύ εύθραυστες. 

Νωρίτερα, σε άλλη εκδήλωση, έκανε όμως και κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Όπως είπε, «ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να σηκωθεί και να πει ότι μπορεί να μην επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους για το 2050, επειδή έχουμε πόλεμο».

Είπε επίσης ότι «ώρα να σταματήσουμε το ιδιώτυπο εμπάργκο στη Βενεζουέλα και τη Σαουδική Αραβία και να αρχίσουμε να αντλούμε περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις ΗΠΑ».

Τέλος, τόνισε την ανάγκη για ισχυρή αμερικανική ηγεσία που δεν παρέχεται από κανένα κόμμα. Το συμπέρασμά του: ο κόσμος χρειάζεται την αμερικανική διπλωματία και ούτε ο Τραμπ ούτε ο Μπάιντεν μπορούν να ηγηθούν των ΗΠΑ.