Καίριο πλήγμα στα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους καταφέρνει η «συμμαχία» των ΗΠΑ

Καίριο πλήγμα στα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους καταφέρνει η «συμμαχία» των ΗΠΑ

Οι αεροπορικές επιθέσεις έχουν περιορίσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου που διεξήγαγαν οι τζιχαντιστές - Συνεχίζεται η μάχη για το Κομπάνι.

Οι αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται πως καταφέρνουν να περιορίσουν την επιχειρησιακή ικανότητα των τζιχαντιστών μαχητών, όχι μόνο λόγω των βομβαρδισμών, αλλά και γιατί μειώνουν τα έσοδα της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IAE), τα έσοδα από την πώληση πετρελαίου στη Συρία και το Ιράκ έχουν περιοριστεί, καθώς από τα περίπου 70.000 βαρέλια ημερησίως που παρήγαγαν το καλοκαίρι, κυρίως στο Ιράκ, πλέον οι τζιχαντιστές παράγουν περίπου 20.000 βαρέλια.

Η υπηρεσία επεσήμανε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμού «περιόρισαν την ικανότητα των τζιχαντιστών να λειτουργούν πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια και ανέκοψαν την επιχείρηση λαθρεμπορίου, η οποία τους απέφερε ημερησίως έσοδα που εκτιμώνται μεταξύ του 1 και των 3 εκατομμυρίων δολαρίων».

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ πραγματοποίησε τις τελευταίες δύο ημέρες 21 αεροπορικές επιδρομές κοντά στη συριακή πόλη Κομπάνι με στόχο να ανακόψει την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ (CentCom), η οποία είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στο πεδίο παραμένει ρευστή, καθώς οι τζιχαντιστές προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος.

Οι αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν πολλές θέσεις και κτίρια του ΙΚ και είχαν στόχο να εμποδίσουν «να σταλούν ενισχύσεις και εφόδια» στους τζιχαντιστές και να προελάσουν προς τις συνοικίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων, επεσήμανε η CentCom. Ο αμερικανικός στρατός σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα αεροπορικά πλήγματα αναχαίτισαν την προέλαση του ΙΚ στο Κομπάνι, όμως προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο πεδίο παραμένει ρευστή καθώς οι τζιχαντιστές προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος και οι κουρδικές πολιτοφυλακές «εξακολουθούν να αντιστέκονται».

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 10 στρατιώτες του στρατού της Συρίας, μεταξύ των οποίων και ένας αξιωματικός, σκοτώθηκαν σήμερα σε μάχες με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ. Οι συγκρούσεις έγιναν στο Χουγιάζατ Σακρ, ένα μικρό νησί στον ποταμό Ευφράτη νοτιοανατολικά της πόλης Ντέιρ αλ Ζορ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία.

Η περιοχή όπου σημειώθηκαν οι μάχες βρίσκεται κοντά σε μια αεροπορική βάση η οποία παραμένει στα χέρια των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης. Είναι η τελευταία στρατιωτική εγκατάσταση που διατηρεί στην κατοχή του ο συριακός στρατός σε αυτή την επαρχία.