To Κίεβο ζητάει από τις ΗΠΑ να εγγυηθούν την κυριαρχία της Ουκρανίας

To Κίεβο ζητάει από τις ΗΠΑ να εγγυηθούν την κυριαρχία της Ουκρανίας

Ακόμη, καλεί τη Μόσχα να σταματήσει τις όποιες κινήσεις μπορούν να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Σήμερα το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της Ουκρανίας μετά την κατάληψη δύο αεροδρομίων της Κριμαίας κατά τη διάρκεια της νύκτας από ενόπλους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1994 με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Κιέβου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το κείμενο ψηφίσματος ζητεί από τις εγγυήτριες χώρες «να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους» απέναντι στην Ουκρανία και να αρχίσουν «αμέσως» διαβουλεύσεις για μέτρα που θα συμβάλουν στην «άμβλυνση της έντασης». Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ανεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε από το βήμα του κοινοβουλίου τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας για τις 11.00 τοπική ώρα με θέμα την κατάσταση στην Κριμαία. Σύμφωνα με τον Τουρτσίνοφ, οι ένοπλοι που έχουν καταλάβει και κρατούν από χθες τα κτίρια της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου στη Συμφερούπολη είναι «τρομοκράτες που επιχειρούν υπό ρωσική σημαία».

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να σταματήσει τις όποιες κινήσεις μπορούν να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας ύστερα από τις καταλήψεις στη διάρκεια της νύχτας δύο αεροδρομίων της Κριμαίας. Το κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Ρωσία «να απόσχει από κινήσεις υπονόμευσης της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας…(και) να μη στηρίξει τις αποσχιστικές ενέργειες στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε μορφή». Το κοινοβούλιο ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επείγουσα σύγκλησή του με θέμα την κρίση στη χώρα.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι απευθύνει έκκληση προς το ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών να συγκληθεί για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία υπό το φως της συμφωνίας του 1993 με την οποία δεσμεύονται οι μεγάλες δυνάμεις να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ανώτατο όριο ανάληψης στις τράπεζες
Η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε ανώτατο όριο ημερήσιας ανάληψης από τις ουκρανικές τράπεζες τα 15.000 γρίβνα. Το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας έχασε το εν τέταρτον της αξίας του από την αρχή του έτους, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η Ουκρανία ελπίζει ότι θα αρχίσει σύντομα να δέχεται διεθνή οικονομική βοήθεια και είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τους όρους που απαιτούνται για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιαντσενιούκ.

Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα ουκρανική ηγεσία, η οποία έχει δηλώσει ότι η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δύο ετών για να αποφύγει την χρεοκοπία.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ετοιμάζονται συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη της ουκρανικής οικονομίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ροή της οικονομικής βοήθειας θα αρχίσει στο προσεχές μέλλον και ότι η κυβέρνηση θα καλέσει την κεντρική τράπεζα να αρχίσει μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα δανεισμού μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Διαβάστε ακόμη: Ρώσοι ελέγχουν τα αεροδρόμια της Κριμαίας