Μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας: Όλα τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας: Όλα τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλάει κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τον αντιγριπικό εμβολιασμό που ξεκινά στη χώρα μας, όπως κάθε χρόνο, στα μέσα Οκτωβρίου, στο υπουργείο Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και να προστατέψει», είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας

Δέσμη μέτρων δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες και θα ισχύσουν από το φθινόπωρο, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. 

«Αυτό το φθινόπωρο ο καθένας μας μπορεί να προστατευτεί και να προστατέψει», είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας αναφορικά με το εμβόλιο, κάνοντας αναφορά στην περσυνή περίοδο. «Μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Πάνω από το 90% στις ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι. Επιλογή έχουμε. Και αυτό είναι ένα επίτευγμα της επιστήμης», συνέχισε.

«Πάνω από το 90% που βρίσκονται σε ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι. Χάρη στο εμβόλιο δεν θα μετατρέπονται τα νοσοκομεία σε κλινικές Covid. Υπάρχουν και άλλες ασθένειες που χρήζουν σωστής περίθαλψης. Ο εμβολιασμός είναι μια γρήγορη και ασφαλής διαδικασία. Έχουν εμβολιαστεί 6 εκατομμύρια πολίτες. Μέτρα δημόσιας υγείας θα υπάρξουν μόνο για τους ανεμβολίαστους».

« Για να προσεγγίσουμε το 80% του τείχους ανοσίας που χρειαζόμαστε, πρέπει να εμβολιαστούμε. Πιστεύω στον Έλληνα. Πιστεύω θα επικρατήσει το εμείς από το εγώ», συμπλήρωσε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο υπ. Υγείας.

«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Χωρίς την πρόληψη δεν θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε όλους τους ασθενείς που θα νοσήσουν. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε τα εμβόλια», τόνισε με την σειρά της διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου. 

 Τα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

-Θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς από την 1η Σεπτεμβρίου (αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς)

-Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν rapid test κάθε εβδομάδα, με δαπάνη του εργαζομένου (10 ευρώ)

– Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση, εκπαίδευση και ψυχαγωγία υποχρεούνται σε δύο rapid test 

-Οσον αφορά τους μαθητές είναι υποχρεωτικά τα δύο self test. Για τους φοιτητές θα ισχύει το εργαστηριακό τεστ μια φορά την εβδομάδα με οικονομική επιβάρυνση του φοιτητή. 

-Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες υποχρεούνται σε rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι. Για τους ανήλικους αρκεί ένα self test. 

Για τους δημόσιους χώρους

-Στους κλειστούς χώρους εστίασης: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες

-Θέατρα, κινηματογράφοι: Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες και ανεμβολίαστους με ραπιντ τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν

-Κλειστά γυμναστήρια και αθλητικά γυμναστήρια: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες, αλλά και ανεμβολίαστους με ραπιντ τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν

-Χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση

-Στους υπόλοιπους χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοί του έχουν εμβολιαστεί. Σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός. 

-Από 13 Σεπτεμβρίου σε δημόσιες δομές διάγνωσης covid οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ, θα πρέπει δηλαδή να το πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είανι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.