Εταιρείες που αξίζει να θαυμάζεις

Εταιρείες που αξίζει να θαυμάζεις

H μεγαλύτερη λίστα εταιρικής φήμης επιστρέφει στο νέο τεύχος του περιοδικού Fortune - Σήμερα στα περίπτερα με την εφημερίδα "Επένδυση". 

Στον απόηχο του Disrupt Greece, του µεγάλου διαγωνισµού καινοτοµίας που οργανώσαµε µε εξαιρετική επιτυχία το Fortune, οι Industry Disruptors και η εταιρεία Παπαστράτος (αναλυτικά θα διαβάσετε στο τεύχος), σας παρουσιάζουµε τη λίστα Most Admired Companies.

Πρόκειται για τη µεγαλύτερη έρευνα εταιρικής φήµης στην Ελλάδα,  που καταρτίσαµε για τρίτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία µε την KPMG, µε βάση τα εννέα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια που εγκαθίδρυσε η αµερικανική έκδοση.

Περισσότερα από 1.600 ανώτερα και ανώτατα στελέχη από 270 εταιρείες της Ελλάδας µε κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ, από όλους τους κλάδους της οικονοµίας, αξιολόγησαν, ψήφισαν και ανέδειξαν τις εταιρείες που αναδείχτηκαν στις 20 πρώτες θέσεις για το 2017.

Νούµερο ένα αξιοθαύµαστη εταιρεία αναδείχθηκε φέτος η Σκλαβενίτης.

Αν και κατέχει εδώ και δεκαετίες υψηλή δηµοφιλία και αναγνωρισιµότητα, φαίνεται ότι η µεγάλη απόφαση της διοίκησης για την απόκτηση και τη διάσωση της Μαρινόπουλος ανέδειξε τον όµιλο Σκλαβενίτη και τις Ελληνικές Υπεραγορές ως «πρώτη των πρώτων» στη φετινή λίστα Most Admired Companies. Είναι εξαιρετική τιµή για εµάς η παρουσία της οικογένειας Σκλαβενίτη στο Fortune, την ώρα που η εταιρεία δίνει τη µεγάλη µάχη για να κερδίσει το στοίχηµα µεγέθυνσής της, ώστε από ηγετική δύναµη στην Αττική, να γίνει ο market leader µιας εξόχως ανταγωνιστικής αγοράς.

Μελετώντας µε την KPMG την εξέλιξη της λίστας µέσα στα τρία χρόνια που την καταρτίζουµε και των εταιρειών που συµµετέχουν κάθε χρόνο, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον κάποιες διαπιστώσεις:

α) Και τις τρεις χρονιές, οι µισές και πλέον από τις εταιρείες που αναδεικνύονται στο top 20 της λίστας είναι ελληνικών συµφερόντων

β) οι κλάδοι µε τις µεγαλύτερες σε αριθµό «αξιοθαύµαστες» εταιρείες είναι το εµπόριο και η βιοµηχανία τροφίµων και ποτών

γ) το κριτήριο αξιολόγησης που φαίνεται να ελκύει τις περισσότερες ψήφους σε όλους σχεδόν τους κλάδους είναι η ποιότητα προσφερόµενων προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ δεύτερο κριτήριο είναι η καινοτοµία

δ) µε βάση τα αποτελέσµατα της πρώτης εταιρείας ανά κλάδο, το κριτήριο που κερδίζει τις περισσότερες ψήφους είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ), που αναδεικνύεται πλέον στη νέα business card µιας σύγχρονης επιχείρησης. Και επειδή η ΕΚΕ συνδέεται ευθέως µε το τι ανταποδίδει µια επιχείρηση στην κοινωνία µέσα στην οποία δραστηριοποιείται, θα σταθώ σε ένα µόνο από τα πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα σηµεία της συζήτησης µε τον CEO της Chipita, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, στο πλαίσιο του Disrupt Greece, που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επιχειρηµατίας δεν είναι δουλειά, είναι τρόπος ζωής.

Αν πηγαίνεις µόνο για να κάνεις λεφτά, αυτό το πετυχαίνεις στα πρώτα λίγα λεφτά που κερδίζεις. Για να µπορείς να συνεχίσεις πρέπει να σε κινητοποιούν κάποιες άλλες αξίες. Αξίες όπως η προσφορά στην κοινωνία, η προσφορά στην πατρίδα, στην ευηµερία του τόπου σου,  η προσφορά στους ανθρώπους». Τροφή για σκέψη  για τους νέους και τις νέες που θα ακολουθήσουν τον συναρπαστικό δρόµο του επιχειρείν στην Ελλάδα.

Καλό καλοκαίρι.