«Η Κίνα δεν αποτελεί πλέον το εργοστάσιο του κόσμου»

«Η Κίνα δεν αποτελεί πλέον το εργοστάσιο του κόσμου»

Αυξάνονται οι εταιρείες που φεύγουν από τη χώρα με αφορμή την αύξηση των μισθών.

Ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών της Ταϊβάν μεταφέρεται εκτός Κίνας λόγω της αύξησης των μισθών στη χώρα, ανακοίνωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ανάπτυξης της Ταϊβάν.

Από τα τέλη του 2012 συνολικά 44 εταιρείες έχουν εγκαταλείψει την Κίνα, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί περίπου 32.000 νέες θέσεις απασχόλησης στην ίδια την Ταϊβάν, δήλωσε η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, η Κάο Σιέν-κούεϊ.

«Η Κίνα δεν αποτελεί πλέον το εργοστάσιο του κόσμου» είπε. «Οι μισθοί στην Κίνα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς».

Και άλλες επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφερθούν εκτός της Κίνας, είπε η ίδια. Ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν μεταφέρει τις επιχειρήσεις του στην Νοτιοανατολική Ασία όπου οι μισθοί είναι χαμηλότεροι σε σύγκριση με την Κίνα.

Οι εταιρείες από άλλες χώρες, οι οποίες επίσης δυσκολεύονται τα τελευταία χρόνια να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του κόστους εργασίας στην Κίνα, εξετάζουν την εμπειρία της Ταϊβάν για να δουν πώς αντιμετώπισε το πρόβλημα. Ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει μαζική έξοδος από την χώρα, πρόσθεσε η Κάο.

«Πολλές επιχειρήσεις έχουν τους πελάτες τους στην Κίνα», εξήγησε. «Επομένως, είναι λογικό ακόμα και με το υψηλότερα μισθολογικά κόστη να θέλουν να συνεχίσουν να παράγουν» στην Κίνα.

Η Κίνα θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την οικονομία της Ταϊβάν, είπε η Κάο, ωστόσο η επιστροφή ορισμένων εταιρειών στη νήσο δείχνει ότι η Κίνα δεν είναι πλέον μια αδιαφιλονίκητη μηχανή ανάπτυξης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο