«Η Κίνα παρακολουθεί την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας»

«Η Κίνα παρακολουθεί την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας»

Το πολύ καλό επίπεδο των Ελληνο-κινεζικών σχέσεων επιβεβαίωσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής βουλής.

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικής και της Συμβουλευτικής Διασκέψεως (Βουλής) της Κίνας Ντου Κινγκλίν (DU Qinglin) είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά την υποδοχή του Κινέζου αξιωματούχου, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως αυτή η επίσκεψη είναι μία ακόμα απόδειξη της υψηλής στάθμης και του υψηλού επιπέδου των διμερών σχέσεων, που αναπτύσσονται με πολύ ταχείς ρυθμούς. Εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη και επισήμανε: «Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, πραγματοποιήθηκαν τρεις σημαντικές επισκέψεις και τρεις επαφές, κατά τις οποίες είχα την ευκαιρία να δω τον Πρόεδρο της Κίνας, τον πρωθυπουργό και ξανά στο περιθώριο της Συσκέψεως στο Μιλάνο να ξαναδώ τον κ. Λι, όπου πραγματικά, μέσα από αυτές τις φιλικές επαφές, εμβαθύνουμε τη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες».

Και πρόσθεσε: «Εκτιμούμε πολύ τη συνεπή στήριξη που παρέχει η Κίνα σε αυτές τις δύσκολες ώρες που πέρασε η ελληνική οικονομία και που περνάει σήμερα ακόμα ο ελληνικός λαός».

Ο Κινέζος αξιωματούχος μετέφερε τους φιλικούς χαιρετισμού του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνκ (Li Keqiang) στον κ. Σαμαρά και απένειμε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Κίνα και η Ελλάδα είναι καλοί φίλοι και καλοί εταίροι, εντελώς αξιόπιστοι.

Υπενθύμισε τη βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα στην Κίνα, κατά την κρίση στη Λιβύη, στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις του επαναπατρισμού των Κινέζων υπηκόων και πρόσθεσε ότι «η δυναμική υποστήριξη και η βοήθεια της Ελλάδας είναι πασίγνωστη στην Κίνα και όλοι οι Κινέζοι λένε καλά λόγια γι αυτήν τη βοήθεια».

Ακολούθως μίλησε για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε πάντοτε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις προσωρινές δυσκολίες. Και από την πλευρά μας, είμαστε πάντοτε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους φίλους μας».

Ο Κινέζος αξιωματούχος συνέχισε λέγοντας ότι η Κίνα παρακολουθεί την οικονομική ανάπτυξη και την κατάσταση στην Ελλάδα και πρόσθεσε:

«Πριν έρθω στη συνάντηση, έμαθα από διάφορα μέσα και από τον πρέσβη μας, ότι η ελληνική κυβέρνηση ωθεί τον ελληνικό λαό σε μεταρρυθμίσεις, για να λύσουν και να ξεπεράσουν την κρίση του χρέους. Κι έχουν επιτευχτεί σημαντικά και θετικά αποτελέσματα για τη θετική ανάπτυξη του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο. Δεν είναι εύκολη δουλειά και θέλουμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας, ιδιαίτερα μετά από την ύφεση που διήρκησε έξι χρόνια. Θεωρούμε ότι τώρα η Ελλάδα βρίσκεται σε μία σημαντική χρονική καμπή και ως φίλοι χαιρόμαστε που ακούμε αυτά τα θετικά νέα σας. Επίσης, έχω ακούσει και για τα άλλα καλά νέα της χώρας σας, όπως ότι πραγματοποιήσατε κιόλας το θετικό πρωτογενές πλεόνασμα και εκδώσατε με επιτυχία τα νέα ομόλογα, δηλαδή επιστρέψατε με επιτυχία στην αγορά της χρηματοδότησης. Έχετε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσετε το βιοτικό επίπεδο του λαού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ