Κινέζοι αγοράζουν ράντσο στο μέγεθος της… Ιρλανδίας

Κινέζοι αγοράζουν ράντσο στο μέγεθος της… Ιρλανδίας
epa02858358 Cattleman Chris Whitney unloads cattle at the Royal National Association Grounds, Brisbane, Australia, 07 August 2011. The Brisbane show or 'Ekka', is the largest exhibition of beef stud cattle in the southern hemisphere, with over 2,500 entries to be judged over the 9 day event starting on 11 August 2011. EPA/PATRICK HAMILTON **AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT**

Βρίσκεται στην Αυστραλία και η τιμή του φτάνει τα 288 εκατ. δολάρια.

Σε συμμαχία με την αυστραλιανή Rural Capital προχώρησε η κινεζική επενδυτική εταιρεία Dakang Australia για την αγορά της επιχείρησης παραγωγής μοσχαρίσιου κρέατος Kidman και ενός γιγαντιαίου ράντσου εμβαδού 77.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων, προς 288 εκατ. δολάρια.

Με βάση τη συγκεκριμένη συμφωνία, η κινεζική εταιρεία θα ελέγχει το 80% της Kidman, και η Rural Capital το υπόλοιπο 20%.

Η Kidman αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μοσχαρίσιου κρέατος στην Αυστραλία και στην κατοχή της βρίσκονται εκτάσεις οι οποίες ξεπερνούν τα 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να επιθεωρηθεί από αέρος όλη αυτή η περιοχή, απαιτείται μια ολόκληρη εβδομάδα!

Η συμφωνία αναμένεται να περάσει για τελική έγκριση από την επιτροπή ξένων επενδύσεων της Αυστραλίας, καθώς κι άλλες αρμόδιες αρχές.

Η κυβέρνηση της χώρας είχε μπλοκάρει τον περασμένο Νοέμβριο την πώληση ενός από τα ράντσα της Kidman σε ξένους επενδυτές από τη Νότια Αφρική, καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από πεδίο βολής και δοκιμών οπλικών συστημάτων.

Η περιοχή που βρίσκεται προς πώληση αποτελεί το «σπίτι» για περίπου 150.000 βοοειδή. Στόχος των επενδυτών είναι να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγή αλλά και να συνεχιστεί ο μεγάλος ρυθμός των εξαγωγών.

Η Αυστραλία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό μοσχαρίσιου κρέατος στον κόσμο, πίσω από την Ινδία και τη Βραζιλία και πάνω από τις ΗΠΑ. Η δυναμική της στον κλάδο έχει ενισχυθεί μέσα στα χρόνια από τις εμπορικές συμφωνίες με πολλές χώρες του πλανήτη και τη φήμη της για τα ασφαλή κρέατά της.